Развиващите се икономики в Азия ще се свият за пръв път от 1962 г. насам

Възстановяването през следващата година няма да достигне предкризисните нива, смята Азиатската банка за развитие

12:14 | 15 септември 2020
Обновен: 12:19 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Развиващите се икономики в Азия ще се свият за пръв път от 60-те години на миналия век насам след удара от коронакризата, като брутният им вътрешен продукт ще остане под предкризисното ниво въпреки ръста при възстановяването,очакват от Азиатската банка за развитие, съобщава Bloomberg. 

Прогнозите са брутният вътрешен продукт на региона да се свие с 0,7% през 2020 г., което е понижение спрямо очакванията за 0,1-процентен растеж от юни на базираната в Манила банка.

“Свиването през тази година ще е първото от 1962 г. насам”, заяви Ясуюки Савада, главен икономист на институцията. 

„Икономическата заплаха, породена от коронавирусната пандемия, остава силна, тъй като продължителните първи вълни или повтарящите се огнища могат да предизвикат въвеждането на допълнителни мерки“, посочи Савада. По негови думи икономическият спад в азиатския регион ще е по-широко разпространен спрямо предишни кризи, като три четвърти от икономиките в региона ще се свият през тази година. 

Очакванията за

Очакванията за развиващите се страни в Азия се понижават, посочват от Азиатската банка за развитие. Графика: Bloomberg 

Китай ще наруши тенденцията, като очакванията са втората по големина икономика в света да нарасне с 1,8% - прогнозата е непроменена спрямо юни, защото успешните мерки в областта на публичното здравеопазване осигуряват тръмплин за растеж, посочват от банката. Очакванията са растежа да се ускори до 7,7% през 2021 г. - повишение спрямо предишната прогноза за 7,4-процентна експанзия. 

В Индия, където мерките срещу коронавируса натежават на потребителските разходи, БВП ще се свие с 9% през тази година, посочват от институцията, което е рязко понижение спрямо предишната ѝ прогноза за 4-процентен спад. Банката намали очакванията си и за икономиките на Филипините и Тайланд, като прогнозира са те да се свият съответно със 7,3 и 8%. 

“Ревизираните прогнози са направени на фона на пандемията, която е по-сериозна спрямо първоначалните очаквания”, заяви Савада пред Bloomberg TV. “Както посочихме, основните ни очаквания са, че здравните рискове ще бъдат овладени до края на тази година”, посочва той. 

Според него “мащабните” фискални стимули са предоставили подкрепа по време на кризата и създават основа за възстановяване. 

Възстановяването 

Растежът в развиващите се азиатски икономики, които изключват развити страни като Япония, Австралия и Нова Зеландия, ще се възстанови до 6,8% през 2021 г., отчасти заради мерките, предприети през 2020 г., смятат от банката. Това все пак ще остави нивото на БВП под предкризисното, което значи, че възстановяването ще е “частично” и “непълно”. 

“Овладяването на вируса изглежда се пренася върху икономическото представяне и продължаващата пандемия остава основният риск в посока надолу за тази и следващата година”, посочва още Савада. 

Възстановяването в

Възстановяването в развиващите се азиатски страни ще е различно, пандемията остава основно предизвикателство. Графика: Bloomberg

Според Савада търговското напрежение между САЩ и Китай, технологичните спорове и финансовата уязвимост на фона на коронакризата също тежат на растежа.