Китайският автомобилен пазар отчита растеж за втори пореден месец

Продажбите на автомобили се увеличават с близо 9%, отчита се и възстановяване на търсенето при електромобилите

13:22 | 8 септември 2020
Обновен: 13:58 | 8 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на автомобили в Китай се увеличават за втори пореден месец през август, пораждайки оптимизъм, че двугодишният спад в най-големия пазар за автомобили в света е към своя край, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно на седани, джипове, миниванове и многофункционални превозни средства се увеличават 8,8% през изминалия месец спрямо година по-рано до 1,73 милиона бройки, съобщава Китайската асоциация за леки автомобили. През юли беше отчетен ръст от 7,9%. 

Продажбите на

Продажбите на автомобили в Китай продължават да нарастват, след като пандемията отслабва на местно ниво. Графика: Bloomberg

Шоурумовете и търговските центрове отвориха отново, след като пандемията от коронавирус в Китай забави разпространението си. Разхлабващата мярка беше възприета от всички за благоприятна - от лидера на пазара Volkswagen до производителите на електрически автомобили Tesla и BYD. Но предизвикателствата остават, тъй като икономиката на страната все още се възстановява и напрежението в търговията и по-строгите екологични стандарти оказват натиск върху търсенето.

Toyota  отчете 27% увеличение на продажбите в Китай за август, докато продажбите на Volkswagen са нараснали с 4,7% през юли. SAIC - най-големият китайски автомобилен производител, отчете ръст от 3,6% на продажбите си за миналия месец.

Световните производители на автомобили похарчиха милиарди долари за разширяване на операциите си в Китай през последните десетилетия. Производители, сред които VW, Daimler, BMW и Toyota, остават фокусирани върху използването на дългосрочния потенциал за растеж на пазара. Правителството също така предостави пакет от стимули като данъчни отстъпки, за да се спомогне съживяването на индустрията.

Продажбите на електрически автомобили се увеличават с 45% до 82 500 бройки през миналия месец, заяви PCA. Tesla продаде 11 800 автомобила, класирайки се на трето място след SAIC и BYD. Tesla започна доставки от новата фабрика в Шанхай около началото на 2020 г. и оттогава увеличава ежемесечните поръчки. Компанията е изправена пред засилваща се конкуренция от страна на NIO, местен конкурент, който се възползва от ново финансиране тази година.

След бърз растеж в продължение на няколко години, продажбите на електрически автомобили загубиха инерция в средата на 2019 г., когато китайското правителството ограничи размера на субсидиите. Търсенето отново се повишава през последните месеци и инвеститорите показват увеличен интерес към компаниите за електромобили. Акциите на Tesla и NIO поскъпнаха през тази година, а китайските претенденти Li Auto и XPeng имаха успешни първични публични предлагания.