Starbucks се отказва от сламките и въвежда капаци с по-малко пластмаса

Очаква се капаците да бъдат въведени изцяло в магазините на Starbucks в САЩ и в Канада до края на месеца

21:20 | 10 септември 2020
Обновен: 22:22 | 10 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg News
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg News

Starbucks най-накрая се отказва от сламките и въвежда своите дългоочаквани капаци за студени напитки. След като обяви през юли 2018 г., че ще започне постепенно да премахва пластмасовите сламки от всички свои магазини до 2020 г., модифицираният пластмасов капак с чучур за пиене вече прави своя официален дебют, пише CNN. 

Но това правило няма да влезе в сила за всички напитки. Смесените напитки, включително фрапучино и други напитки с бита сметана,  ще продължат да се предлагат с куполен капак и включена сламка. Това важи, ако пластмасовите сламки не са забранени от местното законодателство. Ако са забранени, ще се използват сламки с алтернативни материали. 

Очаква се капаците без сламка да бъдат въведени изцяло в управляваните от компанията и лицензирани магазини на Starbucks както в САЩ, така и в Канада до края на месеца. Капаците съдържат около 9% по-малко пластмаса от предишната комбинация от плоски капаци и сламка на Starbucks и са изработени от полипропилен - общоприета рециклируема пластмаса.

„Рециклируемите капаци са още една стъпка към намаляването на отпечатъка ни върху околната среда“, казва Майкъл Кобори, главен директор по устойчивост на Starbucks.

Пластмасовите сламки могат да увеличат замърсяването на океана и микропластмасите, които могат да навредят на морската дива природа. Компанията заявява, че се надява да елиминира над 1 милиард пластмасови сламки годишно. През 2018 г. редица градове в САЩ започнаха да забраняват пластмасовите сламки.

Starbucks продължава усилията си за устойчивост, като премахва "опаковките и пластмасите, които се озовават на сметищата", и увеличава рециклируемите материали за своите напитки.