Клиентите на Starbucks в САЩ вече могат да проследят произхода на кафето си

Фермерите от своя страна също ще знаят къде отива продукцията им

21:25 | 25 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Клиентите на Starbucks вече могат да проследят произхода на кафето си. Фермерите от своя страна за първи път ще знаят къде отива производството им, пише Bloomberg.  

От вторник клиентите, които купуват кафе в магазините на Starbucks в САЩ, ще могат да използват код от опаковките, за да разберат от къде идват кафените зърна, къде са изпечени и дори могат да получават съвети за варене на кафето от бариста, каза Мишел Бърнс, старши вицепрезидент на компанията за глобалните кафе, чай и какао. На фермерите ще бъде даден обратен код, за да могат най-накрая да проследят своята продукция. 

Новият инструмент, предоставен от Microsoft, използва блокчейн технологията и ще позволи на Starbucks да споделя с клиентите си данни за проследяване, които събира повече от десетилетие. 

Това също така ще помогне на компанията да привлече устойчиво настроени млади потребители, много от които се стичат до малки занаятчийски магазини, където кафето се пече в задната част на магазина. 

"Успяхме да проследим всяко кафе, което купуваме от всяка ферма от почти две десетилетия", каза Бърнс в интервю преди старта на услугата.  

Милениалите все повече се интересуват от къде идва храната им, как се отглежда и дали тя се произвежда по устойчив и етичен начин. Това принуждава някои от най-големите световни хранителни компании и търговци на селскостопански стоки да бъдат по-прозрачни по отношение на своите вериги за доставки.  

Земеделските производители също ще получат достъп до инструмента. И за това не се нуждаят от смарт телефон или камера. Уебсайтът за проследяване може да бъде достъпен от всеки лаптоп или десктоп, а кодът може да бъде въведен и ръчно. Това ще позволи на производителите да разберат докъде стига продукцията им, независимо дали притежават голяма ферма в Бразилия или са малки стопани в африкански държави като Етиопия или Руанда.  

Инструментът все още не е наличен за пакетчета с кафе Starbucks, закупени извън лицензирани магазини или при закупуване на кафе в чаша. На въпроса дали операторът на веригата за кафе има някакви планове да разшири това, Бърнс отговори: „Ние едва започваме.“