Tiffany скоро ще разкрие пътя на диамантите си от мината до магазините

Проектът отне близо две десетилетия, за да се реализира

21:45 | 18 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Tiffany иска да намали опасенията на клиентите относно нарушенията на правата на човека в диамантената индустрия, като им предоставя безпрецедентна подробност за скъпоценните камъни, които продава, пише Bloomberg.  

От октомври 183-годишният луксозен търговец на дребно ще предоставя подробности за наскоро добитите и индивидуално регистрирани диаманти, като ще проследява пътя им от мината до кутията за бижута.  

Проектът, за който компанията казва, че е първи в индустрията, отне близо две десетилетия за реализацията си заради предизвикателствата около проследяването на информацията.  

"Диамантената индустрия все още е много непрозрачна по отношение на веригата за доставка на бижута", посочва Аниса Камадоли Коста, главен директор по устойчивостта на Tiffany.  

Компанията казва, че не придобива диаманти от области като Зимбабве и Ангола, където международни наблюдатели казват, че добивът е свързан с нарушаване на правата на човека. Един поглед върху огромната световна верига за доставки, която се простира от Намибия до Камбоджа и отвъд нея, показва предизвикателствата за проследяване на продукт, който често е с размери само няколко милиметра. 

Диамантите на компанията се добиват от доставчици в страни като Южна Африка, Русия и Намибия, след което се доставят в Белгия за сортиране. Оттам грубите камъни пътуват до страни като Мавриций, Ботсвана или Камбоджа, за да бъдат изрязани и полирани, след което се насочват към лаборатории в САЩ и Югоизточна Азия за класиране и контрол на качеството. След това диамантите отиват до съоръженията на Tiffany, за да бъдат превърнати в бижута и изпратени до магазините.   

Проектът за проследяване е кулминацията на дългогодишните инвестиции за разширяване на диамантените операции на Tiffany и продължителни разговори с мини за събиране на необходимата информация, заявява Андрю Харт, старши вицепрезидент на Tiffany по предлагането на диаманти и бижута.