Валдис Домбровскис e новият еврокомисар по търговията

Постът остава в ръцете на най-голямото политическо семейство в Европа – християндемократите

14:37 | 8 септември 2020
Обновен: 14:40 | 8 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Валдис Домбровскис, който е един от водещите ръководители на икономическата политика на Европейския съюз (ЕС), ще стане еврокомисар по търговията след промените в ръководството заради оставката на Фил Хоган миналия месец, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Назначаването на Домбровскис за еврокомисар по търговията отразява решителността на ЕС да укроти трансатлантическите митнически войни, да ограничи изкривяващите пазара практики на Китай и да запази глобалния търговски ред на фона на по-силните протекционистични тенденции, отбелязва агенцията.

49-годишният Домбровскис е изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за еврото, и бивш премиер на Латвия. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен го назначи на мястото на ирландеца Хоган в рамките на промени в екипа си, които предвиждат също така номинираната за ирландски еврокомисар Мърейд МакГинес да поеме отговорността за финансовите услуги и капиталовите пазари.

„В момента се намираме в бурни води по отношение на глобалната търговия, отношенията със САЩ, отношенията с Китай“, каза Домбровскис на пресконференция след обявяването на новата му роля. „Оставаме ангажирани с многостранната международна система, основана на правила“, допълни той.

Новата позиция на Домбровскис ще помогне за заздравяването на политическото единство и политическата приемственост на най-доходоносния единен пазар в света по отношение на въпроси от международната търговия.

С Домбровскис, отговарящ за търговията в ЕС, постът остава в ръцете на най-голямото политическо семейство в Европа – християндемократите. До заемането на поста от Хоган през декември м. г. те не бяха поемали ролята от 20 г. с изключение на временно изпълняващи длъжността.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.