Какво предизвика разпродажбите на технологичните акции в САЩ?

Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook загубиха между 4% и 8% от стойността на акциите си

12:08 | 4 септември 2020
Обновен: 12:11 | 4 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските и азиатски пазари поеха в обратна посока, след като стойността на акциите на най-големите американски технологични компании се срина, обобщава BBC.

Компаниите, които спомогнаха за издигането на американските фондове пазари до рекордни висоти – Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook отчетоха поевтиняване на акциите в диапазона между 4% и 8%.

Причините за мащабното разпродаване според анализаторите са страховете покрай икономическите последици от пандемията и вероятността за втора вълна. 

Технологичният Nasdaq затвори с 5% спад, Dow Jones намаля с близо 3 на сто, а S&P 500 загуби 3,5%.

По време на азиатската търговия токийският Nikkei се срина с процент, докато хонконгският Hang Seng отчете спад от 1,4%

Производителят на електромобили Tesla, чиито акции отчетоха редица поскъпвания през тази година, също поевтиняха по време на вчерашната сесия с 9 на сто. Другият технологичен гигант Nvidia завърши търговията със загуба от 9,3%. Акциите на Apple поевтиняха с 8 на сто. С други думи 150 млрд. долара бяха изтрити от пазарната стойност на компанията.

Разпродажбата дойде на фона на смесени икономически данни за САЩ, сред които доклад, посочващ забавяне на сектора на услугите през август; по-голям от очаквания спад на подадените първоначални заявления при безработица; рекордни съкращения на работни места през тази година и неочаквано голям търговски дефицит за юли.  

Въпреки големият спад на подадените първоначални заявления при безработица миналата седмица, техният общ брой остава висок на фона на нарастващи притеснения около потенциален застой на икономическия растеж при положение, че не бъдат предоставени стимули.  

Управителят на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Еванс заяви, че Конгресът трябва да предостави повече фискални помощи. Той посочи, че американската монетарна политика ще бъде допълнително улеснена и лихвените проценти ще бъдат задържани на ултра-ниски нива в продължение на години, за бъде постигнато икономическо възстановяване към предпаднемичнaта обстановка.

Нарастващите притеснения за икономическата стабилност на САЩ бяха подчертани и от индекса Vix, познат още като „измерителят на страх“. Той достигна най-високото си ниво от средата на юли.

Настроението на инвеститорите се влоши допълнително от предупреждението на американския инфекциозен експерт д-р Антъни Фаучи, според когото е малко вероятно да бъде разработена ваксина до края на октомври.

Спадът при американските борси се отрази негативно и на европейските. Лондонският FTSE се понижи с 1.5% до 5 850 пункта, а германският DAX oтчете спад с 1.4%

В началото на седмицата Wall Street отчете нови върхове, които бяха определени от Конър Камбъл, финансов анализатор към Spreadex, като „комбинация от неоткрита ваксина и спекулация за стимули“. Той поясни, че в момента на пазарите се наблюдава „рязък обратен завой“.

В сряда S&P 500 и Nasdaq затвориха сесията на рекордни нива, докато Dow достигна ниво, което е с 1.5% под февруарския си връх. 

Емили Роланд от John Hancock Investment Management заяви, че е време пазарите да се върнат към реалността. 

"Помислете за нарастващия брой рискове, които пазарът пренебрегва през последните няколко месеца. Остават ни само 60 дни от изборите. Това може да плаши инвеститорите", допълни още тя.