Капиталовите пазари се нуждаят от категоричен победител на изборите в САЩ

Този път надпреварата между Тръмп и Байдън може да е много ожесточена

08:00 | 4 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

САЩ избират президент с помощта на т.нар. „електорален колеж” (колегия) (бел. ред. която включва представители от всички петдесет щата и окръг Колумбия) и с мажоритарна процедура за отделните щати на принципа „победителят взема всичко”. За отделните щати има определен брой електори, които обикновено са разпределени към победителя с най-много гласове, общо 538. Например, ако претендентът Джо Байдън спечели в най-големия щат Калифорния с 50,1% от гласовете, той ще се сдобие с всички 55 електори. Ако спечели със 75% от подадените гласове, отново получава 55 електори, пише за германското икономическо издание WirtschaftsWoche анализаторът Юрген Калийс.

В средата на декември тези електори в щатите гласуват поотделно и резултатът се изпраща на председателя на Сената. След това гласовете ще бъдат преброени в началото на януари в новия конгрес. Това са решава от мнозинството сред колегията, а не от вота, подаден от хората. Например, Хилари Клинтън получи почти три милиона гласа повече в САЩ, отколкото Доналд Тръмп, но той се сдоби с над 70 гласове на колегията повече от Клинтън.

Миналата седмица протече партийният конгрес на републиканците. Както се очакваше, екипът на бившия вицепрезидент Джо Байдън и калифорнийския сенатор Камала Харис вече е изправен срещу Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс. Към момента двойката Байдън/Харис води в анкетите, както и в букмейкърските пунктове, но ситуацията наподобява тази между Клинтън/Тим Кейн и Тръмп/Пенс отпреди четири години. Предстои още дълъг път, посочва авторът.

Съставът на двете камари на парламента е важен и за степента на свобода на новия президент да реализира нови политически идеи. В случая може да се предположи, че демократите ще спечелят Камарата на представителите. От друга страна, Сенатът е много по-строг и в момента изглежда вероятно партията на избрания тогава президент да има мнозинство там.

Остава една разлика в зависимост от резултата от изборите, отблязва Калийс. Докато Байдън трябва да има относително високо ниво свобода на действие в случай на победа, Тръмп ще бъде ограничен в своите възможности поради мнозинството от демократите в Камарата на представителите, както е в последните две години.

На този фон се очакват първите импулси за капиталовите пазари. Продължаване на програмата на Тръмп за намаляване на данъците вероятно би могло да бъде по-привлекателно за рисковите активи, отколкото намеренията на Байдън да увеличи корпоративните данъци.

Същото се отнася и за по-нататъшните усилия за дерегулация на Тръмп, за разлика от подновената по-силна регулация от Байдън, уточнява анализаторът.

Резултатите от изборите вероятно ще имат голяма разлика във връзка с икономическите отношения между ЕС и САЩ. Ако Байдън бъде избран, старите съюзни структури вероятно ще бъдат подсилени, спорът за митата е по-малко вероятен, докато ако Тръмп спечели изборите, митата върху автомобили могат да се върнат на дневен ред през 2021 г.

По отношение на Близкия изток, ако Байдън спечели, рискът от конфронтация в Персийския залив ще намалее, така че предлагането на петрол ще се увеличи и цената му ще бъде подложена на по-голям натиск, отколкото ако Тръмп бъде преизбран. Това означава, че секторът на американския шистов петрол може да пострада не само под влиянието на по-строги регулации.

В отношенията на Китай със САЩ може да се очаква малка промяна по отношение на формата, гласи позицията на автора. Резолюциите, критикуващи Китай, бяха приети в двете камари на Конгреса от преобладаващото мнозинство и от двете политически групи и опитите за „ограничаване“ на Китай вероятно ще продължат. Ако обаче Тръмп спечели изборите, това ще бъде по-разрушително и хаотично, допуска Калийс. Според него победа на Тръмп също вероятно ще допринесе за по-нататъшното технологично „разделение“ на света.

Разбира се, правейки оценка на икономиката и капиталовия пазар, трябва да се формулират личните очаквания, подчертава журналистът. По думите му стратегията на Тръмп е насочена към спецификата на американската избирателна система. Демократите не са направили много, за да променят стратегиите, с които са губили преди четири години. Настоящият лидер на демократите не е много по-различен спрямо преди четири години. От друга страна, преизбирането на Тръмп вероятно ще доведе до повишена нестабилност на европейския и азиатския пазар, счита Калийс.

Освен това авторът застава зад тезата, че нестабилността на пазарите при всички случаи ще се увеличи значително около деня на изборите. Пропастта между републиканците и демократите става огромна, изразяваща се в поляризацията и взаимното презрение, с които водещи представители на двете доминиращи американски партии се отнасят един към друг. Именно това увеличава риска от висока степен на тревожност около изборния ден.

Възможно е резултатите да бъдат оспорени преди заседанието на избирателната колегия. Надпревара като тази, която се наблюдаваше при избора на Джордж Буш срещу Ал Гор във Флорида през 2000 г., този път може да бъде много по-ожесточена и без признание за поражение от двете страни. В това отношение капиталовите пазари вероятно ще искат едно единствено нещо – да се излъчи ясен победител, пише в заключение WirtschaftsWoche.