Промишлената активност в САЩ се ускорява до 19-месечен връх през август

Индексът за националната промишлена активност се е повишил до 56 от 54,2 пункта през юли

21:01 | 1 септември 2020
Обновен: 21:04 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Заводската активност в САЩ се ускори до най-високото си ниво за последната над година и половина през август на фона на ръста в новите поръчки. От друга страна обаче заетостта продължи да изостава, подкрепяйки мненията, че възстановяването на пазара на труда губи скорост, съобщава Investor.bg.

Институтът за управление на доставките (ИУД) съобщи във вторник, че индексът му за националната промишлена активност се е повишил до 56,0 пункта през миналия месец от 54,2 пункта през юли. Това е най-високото ниво на показателя от януари 2019 г. след три поредни месеца на растеж.

Ниво на индекса над 50 пункта показва разширяване на активността в сектора на промишлеността , който представлява 11% от икономиката на САЩ.

Но продължаващото подобрение в производството е неравномерно, тъй като пандемията от COVID-19 пренасочва разходите от оборудване, използвано в сектора на услуги, например от ресторанти и барове, към покупки на стоки като домашна електроника.

Субиндексът на ИУД за новите поръчки се увеличи до най-високото си ниво от  декември 2017 г. насам, или 67,6 пункта, през август, в сравнение с  61,5 пункта, отчетени през юли.

Въпреки че заетостта в промишлеността продължи да се подобрява през миналия месец, тя остана на територията на свиването. Измерителят на ИУД за заетостта в промишлеността нарасна до 46,4 от 44,3 през юли.

Още по темата прочетете в Investor.bg.