Три сектора ще похарчат 14,1 млрд. долара за спортно спонсорство през 2020 г.

Заради кризата обаче се чака свиване на разходите за спонсорство на спорта с близо 40%

07:46 | 2 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През годините спонсорирането на спортове се превърна във важна част от маркетинговите планове на големи компании, готови да похарчат милиони долари, за да покажат своята марка на големите екрани и на стените на стадионите. Според данните, представени от SafeBettingSites.com, финансовите услуги, технологиите и автомобилната индустрия са трите водещи сектора, които се очаква да похарчат 14,1 милиарда долара за спонсориране на спортни събития през 2020 г.

Финансовите услуги - на първо място в списъка със спонсорски сделки

Благодарение на глобалния си обхват спортът се превърна във фантастичен пазар за реклама, независимо от местоположението на компанията или целевата аудитория. Тъй като вместо да провеждат много кампании за ангажиране с различни култури, спортното спонсорство предоставя на компаниите уникален имидж с голям обхват.

Секторът на финансовите услуги оглавява списъка на спонсорските сделки, разкрива проучването Two Circles. Статистиката показва, че се очаква този сектор да похарчи 6,92 млрд. долара за спонсорски сделки през 2020 г. 

Компаниите от технологичния сектор са на второ място с договори на стойност 4,58 млрд. долара. Данните показват, че автомобилната индустрия, като третия по големина сектор в този списък, се очаква да похарчи 2,67 млрд. долара за спонсорски сделки през 2020 г.

Следват телекомите, търговията на дребно и безалкохолните напитки със съответно 2,55 млрд.долара, 1,81 млрд.долара и 1,42 млрд.долара.

Статистиката също така показва, че телевизионната реклама има най-голям дял в общата стойност на спонсорираните спортове в световен мащаб. Това не е изненадващо, като се има предвид, че средната телевизионна гледаемост на игра от редовния сезон на Национална футболна лига в САЩ през сезон 2019 беше около 16,5 милиона.

Общият обем на спонсорските пакети за спорт се понижава с 37% на фона на COVID-19

Въпреки че водещите индустрии харчат милиарди долари за спонсорски сделки през 2020 г., пандемията задържа повечето нови договори.

Данните от Two Circles показват, че разходите за спонсорство в световен мащаб възлизат на 44,3 млрд. долара през 2018 г. До края на 2019 г. тази сума нараства до 46,1 млрд. долара. Въпреки това поради кризата с COVID-19 глобалните разходи за спонсорство се очаква да спаднат с 37% на годишна база до 28,9 млрд. долара през 2020 г.

Като водещ инвеститор секторът на финансовите услуги вложи общо 12,6 млрд. долара в спонсорство за спорт през 2019 г., като почти 40% от тази стойност е похарчена в САЩ. Очаква се обаче тази цифра да спадне с 45% през 2020 г.

Прогнозите са разходите на автомобилната индустрия за спонсорство, свързано със спорта, да спаднат с 55% тази година, като общата стойност на спонсорските сделки ще намалее с 3,2 млрд. долара на фона на пандемията от коронавирус.