Emirates получава 2 милиарда долара от Дубай заради пандемията

Емирството обяви, че обемът на помощта може да се увеличи, ако обстоятелствата го налагат

15:07 | 31 август 2020
Обновен: 15:10 | 31 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Дубай инжектира 7,3 милиарда дирхама (2 милиарда долара) в националния авиопревозвач Emirates, след като през март пандемията от коронавирус прекрати въздушните пътувания. Ако се наложи, дубайското правителство е готово да изпрати допълнителна помощ на своята водеща авиокомпания, пише Bloomberg.

Емирството обяви по-рано тази година, че се е ангажиралo да предостави финансова подкрепа на най-големия превозвач на дълги разстояния в света, а проспектът за облигации, видян от Bloomberg, показва размера на помощта, предоставена през последните пет месеца.

„Всяка допълнителна подкрепа ще зависи от изискванията на авиокомпанията и нейния обем ще бъде повлиян от въздействието и продължителността на текущата ситуация с Covid-19“, се посочва в проспекта.

Emirates беше тежко засегната от пандемията, тъй като компанията оперира с най-високата категория самолети - Airbus и Boeing 777 - превозващи пътници между всички точки на земното кълбо. Очакваше се пътуването на дълги разстояния да се възстанови най-бавно от кризата, тъй като пътниците избягват дългите пътувания и горещите точки на пандемията.

Дубай се присъединява към списъка от държави, които бяха принудени да се намесят, за да спасят националните си превозвачи. Основен пример е Lufthansa, която получава милиарди долари, за да бъде поддържана по време на кризата.

Въпреки че първоначалните пикове на заразата отслабнаха, което от своя страна отвори множество граници, темпът на възстановяване в сектора е възпрепятстван от последващи ограничения за пътуване с цел ограничаване на нововъзникналите огнища.

Emirates възобнови част от редовните си пътнически полети на 21 май след двумесечно прекъсване.

Авиокомпанията очаква да увеличи мрежата си до 80 дестинации през септември, заяви главният оперативен директор Адел Ал Редха в интервю по-рано този месец. До 2021 г. се очаква всички дестнации да бъдат обслужвани.

Emirates започна процес по съкращаване на хиляди служители. Същевременно от превозвача обмислят и други начини за оптимизиране на операциите.