Опозицията в Черна Гора с преднина на парламентарния вот

Изборите не дават яснота кой ще оглави следващото правителство на страната

14:55 | 31 август 2020
Обновен: 15:54 | 31 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Мило Джуканович. Снимка: Bloomberg
Мило Джуканович. Снимка: Bloomberg

Управляващата партия на Черна гора спечели повечето гласове по време на проведените през изминалия ден парламентарни избори. Първоначалните данни, сочат, че тя обаче може да отстъпи властта на опозиционните партии, които обещават да се обединят срещу нейния лидер президента Мило Джуканович, съобщава Bloomberg.

Изборите не дават яснота кой ще оглави следващото правителство на страната, която е въвлечена в борба за влияние на Балканите между ЕС и НАТО от една страна, и Русия и нейните съюзници от друга.

„Демократическа партия за социалисти“ (DPS) на президента Джуканович спечели 35.1% от вота според първоначалните данни от преброени 72% от избирателните секции. Коалиционно движение от про-руски и про-сръбски партии, наречено „За бъдещето на Черна гора“, спечели 32.6% от гласовете, следван от друг опозиционен алианс „Мирът е нашата нация“ – с 12.5%.

Въпреки че подкрепят противоречиви платформи, вариращи от про-руски и евроскептичен национализъм до заставане зад членство в ЕС, най-големите опозиционни сили обещаха да се съюзят, за да премахнат ДПС от управлението, с помощта на малкото им съвкупно мнозинство. Те проведоха кампания против Джуканович, който е в управлението на страната като президент или премиер почти непрекъснато от 1991 г. насам.

„Режимът падна“, каза Здравко Кривокапич, лидер на „Бъдеще за Черна Гора“.

По думите на Джуканович неговата партия ще продължи да се бори за контрол и ще създаде коалиция с по-малките опозиционни сили и тези партии, които представляват малцинствата.

„Битката за парламентарно мнозинство е все още налице“, заяви президента.

Някога съюзник и ученик на Слободан Милошевич, Джуканович изоставя ментора си през 1997, като се превърща в прозападен лидер. След това той организира официалната раздяла със Сърбия през 2006 г.

Неговата партия, която е съставена от бивши комунисти, преориентирали се след падането на Желязната завеса, са отговорни за влизането на страната в НАТО през 2017 г. Година по-рано е осуетен държавен преврат, подкрепен от Русия, който според президента е има за цел неговото покушение в деня на парламентарните избори.

Русия се противопоставя на членството на Черна гора в НАТО и в ЕС. Сред шестте западнобалкански държави, предявили желание за членство, Черна гора е изпълнила най-много от условията и има най-висок БВП на глава от населението.

Но популярността на управляваща партия се срина през последните месеци на фона на антиправителствени протести. Предпоставка за гражданското недоволство се оказа одобрението на закон, който позволява на религиозни групи да присвоят активи на Сръбската православна църква.  

Опозиционните сили обвиняват Джуканович, че е позволил на корупцията в страната да процъфтява. Самият той е отказал да сътрудничи по редица разследвания срещу него, включително едно за контрабанда на цигари от Италия през Адриатическо море.

По-ранни прогнози показаха, че трите най-големи опозиционни партии ще вземат общо 41 места от общо 81 в парламента. Но все още не е ясно дали те ще стигнат до консенсус на фона на остро противоречащите им програми.

Джуканович обяви, че неговата партия и нейните вероятни съюзници ще успеят да си осигурят 40 места, което е твърде малко за мнозинство, но създава пространство за маневри. Като президент, той може да предостави мандат за съставяване на правителство на партията, която смята, че ще има мнозинство.