Развиващите се пазари трябва да знаят дали ралито от август ще продължи

Икономическите данни вече имат по-малко значение за пазарите

09:31 | 31 август 2020
Обновен: 09:41 | 31 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Серията от икономически данни по време на ралито на развиващите се пазари при нормални обстоятелства би трябвало да покажат дали ръстовете са оправдани, пише Bloomberg.

Но тъй като нормалните обстоятелства изчезнаха с Covid-19 преди няколко месеца, данните за растежа и производство в Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, които излизат тази седмица, ще имат по-малко значение за трейдърите заради стимулите от страна на централните банки.

Това беше очевидно и през миналата седмица, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде знак на централните банкери да поддържат разхлабена парична политика за по-дълго време чрез по-голяма толерантност към инфлацията - позиция, която доведе акциите в САЩ до нови рекорди и обезцени допълнително долара.

Показателят, проследяващ облигациите на развиващите се държави в местна валута, се намира в най-дългата си поредица от месечни ръстове от юни 2014 г.

Индексът на акциите от развиващите се пазари, след като изтри загубите си за годината, е напът да завърши пети месец на зелена територия - нещо, което не е направил от три години. Основният валутен индекс е на най-високото ниво от март.

Подобни ръстове просто повишават залога за клас активи, който все още е уязвим на упорито високия брой на заразени с Covid-19 и влошаване на отношенията между Вашингтон и Пекин в навечерието на президентските избори в САЩ.

„Отношенията между САЩ и Китай ще бъдат следени внимателно, тъй като сега влизаме във финалния етап на кампанията“, коментира Финикс Кален от Societe Generale в Лондон. Според него тъй като много участници на пазара очакват, че Доналд Тръмп ще използва антикитайска риторика, за да се хареса на американските избиратели, инвеститорите ще следят дали има увеличаване на търговията между САЩ и Китай и ескалиране на геополитическото напрежение.