Полицията в Берлин арестува 300 демонстранти срещу коронавирусните ограничения

Около 38 хил. души излязоха на улиците в германската столица

12:40 | 30 август 2020
Обновен: 13:16 | 30 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Полицията в Берлин арестува 300 демонстранти по време на протести срещу рестрикциите, наложени от германското правителство заради коронавируса, пише BBC,  цитиран от  Investor.bg.

Около 38 хил. души излязоха на улиците в Берлин за предимно мирен протест. По-късно стотици, много от които крайнодесни, се опитаха да шурмуват Райхстага. Редица бяха арестувани, а германските политици осъдиха атаките като „срамни“ и „неприемливи“.

Част от замесените са имали отличителните знаци на крайнодясното движение Reichsbürger. Вицеканцлерът Олаф Шолц заяви: „Нацистките символи, както и флаговете на Reichsbürger и имперски германски знамена нямат място в германския Бундестаг“.

По-рано около 200 души бяха арестувани на митинга, за който властите обвиниха десни агитки, за които пък се твърди, че са хвърляли камъни и бутилки.

Демонстрации срещу ограниченията, въведени заради коронавируса, се проведоха и в други европейски градове, а някои участници дори нарекоха вируса измама. Хиляди се събраха на лондонския площад Трафалгар, за да протестират срещу проблеми, включително коронавирусните рестрикции и 5G. Подобни шествия се проведоха и в Париж, Виена и Цюрих.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.