Започна европейската обиколка на китайския външен министър

Визитата на дипломата идва месец след тази на американския държавен сектретар Майк Помпео

16:11 | 25 август 2020
Обновен: 16:15 | 25 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Започна европейската обиколка на китайския външен министър

Външният министър на Китай Ван И стартира едноседмичната си визита в Европа. Планираните спирки на дипломата са Италия, Нидерландия, Норвегия, Франция и Германия. Пътуването е в отговор на двете европейски посещения на американския държавен секретар Майк Помпео. Тогава държавният секретар използва възможността да предупреди, че Китай представлява по-голяма заплаха от Русия, пише Bloomberg.

За Китай този ход е част от по-широка външнополитическа стратегия, насочена към стабилизиране на ключови партньорски взаимоотношения по целия свят, като се вземат предвид американските амбиции за изключване на Huawei Technologies от изграждането на 5G мрежи; пренасочването на глобалните вериги за доставки и опитите за блокиране на приложения като TikTok и WeChat до американски данни. Китай наскоро смекчи тона във взаимоотношенията си със САЩ и двете страни тази седмица потвърдиха ангажиментите си към първата фаза на търговското споразумение.

Освен пътуването на Ван И в Европа, неговият пряк ръководител посети Сингапур и Южна Корея. Ян Джиечъ, член на Политбюро, и лицето, което ръководи цялата външна политика на Китай, настоя за тристранна среща на върха между Китай, Южна Корея и Япония. Последните две държави, от които са съюзници на САЩ.

По думите на Гао Джикай, бивш китайски дипломат и преводач за покойния китайски лидер Ден Сяопинг, единствената цел на Китай е да поддържа външните си отношения и да се представя по по-обективен начин. „Ако има нарушения, създадени от САЩ, то тогава Китай има право да върне ситуацията обратно в нормалния й вид.“, коментира Гао Джикай.

Според китайското външно министерство Ван И желае да "изпрати послание за запазване на мултилатерализма", като същевременно ще настоява за сътрудничество в борбата с коронавируса, глобалните вериги за доставки и зелената икономика. По време на днешната си визита в Рим беше планирано той да се срещне със своя колега Луиджи Ди Майо и да проведе разговори по въпроси, вариращи от икономическите връзки до борбата с коронавируса, но и да бъдат обсъдени регионални въпроси, включително и за Либия.

Според изследовател от Китайска академия на социалните науки, който поиска да не бъде идентифициран, стратегическото значение на Европа за Пекин се увеличава заради влошаването на отношенията със САЩ и визитата на Майк Помпео. 

Макар че виртуалната среща на върха между Китай и ЕС през юни не мина според очакванията, Пекин се стреми да затопли отношенията си с Европа, която едва ли ще откаже помощ за съживяване икономиката си вследствие на пандемията, добави изследователят.

По-рано този месец Помпео произнесе реч пред Горната камара на чешкия парламент, в която заяви, че „течението се е обърнало“ срещу Китай. 

„Световното господство на Китай не е неизбежно“, каза той и добави, че САЩ ще изхвърлят „китайските крадци на интелектуална собственост“ и ще санкционират „нарушителите на човешките права от китайското правителство“.

Във вторник говорителят на външното министерство Джао Лицян похвали отношенията между Китай и Франция - следващата спирка от визата на външния министър на Китай в Европа. Той спомена, че тази година президентът Си Дзинпин е провел четири телефонни разговора със своя колега Емануел Макрон.

„Китай и Франция са двете от основните държави в Съвета за сигурност, а също и притежават традиция на извоювана независимост“, заяви Джао Лицян.