Остров Бали ще остане затворен за чужденци през цялата година 

Броят на заразените в популярната туристическа дестинация скочи през юни 

14:34 | 24 август 2020
Обновен: 14:34 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Photographer: Putu Sayoga/Bloomberg
Снимка: Photographer: Putu Sayoga/Bloomberg

Индонезийският остров Бали ще остане затворен за чуждестранни посетители до края на 2020 г., тъй като властите отлагат план за посрещането на туристи от 11 септември, пише Bloomberg.  

„Правителството на Индонезия не може да отвори отново вратите си за чуждестранни туристи до края на 2020 г., тъй като ние оставаме червена зона със заболели с Covid-19. Ситуацията не е благоприятна за допускането на чуждестранни туристи в Индонезия, включително в Бали“,  заяви губернаторът на Бали Уеан Костер.  

След известен успех в ограничаването на заболяемостта по-рано, броят на заразените в Бали скочи през юни, след като работниците мигранти се завърнаха у дома и тестовете се увеличиха. Островът има 4 576 потвърдени случая към понеделник и 52 смъртни случая, а в Индонезия като цяло има над 155 000 потвърдени и 6 759 смъртни случая, сочат данни на правителството.  

“Бали беше отворен за местните туристи от края на юли и над 2500 души пристигаха на летището всеки ден, без да има скок на инфекциите”, каза Костер.  

“Местната власт ще се съсредоточи върху увеличаването на броя на местните посетители, за да помогне за възстановяването на туристическата индустрия и на икономиката”, добави той.  

Над 6 милиона чуждестранни туристи посетиха Бали миналата година, което представлява над една трета от всички туристи, посетили Индонезия. 

През април правителството предупреди, че пандемията може да заличи повече от 10 милиарда долара от приходите от туризъм на Индонезия през тази година - прогноза, която вероятно ще се влоши сега, тъй като преди се предполагаше, че ще има известно възстановяване през втората половина на годината.