Прогноза: Френската икономика ще се свие с 11%

Brexit и изборите в САЩ са сред причините за несигурност

12:32 | 24 август 2020
Обновен: 12:55 | 24 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Според предварителна прогноза на френското правителство брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция ще се свие с окоол 11% до края на 2022 г. в условията на коронакриза, съобщава Die Zeit.

"Въпреки че имаше силно възстановяване през в периода май-юни, до края на годината несигурността остава голяма - особено по отношение на Brexit, изборите в САЩ и новия китайски петгодишен план", заяви финансовият министър Бруно Льо Мер. Всичко това според него ще натовари световната търговия и респективно френския растеж.

Междувременно Бруно Льо Мер планира да представи пакет от икономически стимули на стойност над 100 млрд. евро в рамките на Парижкия съвет на министрите във вторник.

Френската икономика отчита рекорден спад през второто тримесечие, когато строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса удариха производството, туризма и потребителските разходи в цяла Европа.

Брутният вътрешен продукт във втората по големина икономика в еврозоната се свива с 13.8%, показват публикуваните в петък данни на статистическата агенция Insee. Отчита се сериозен спад в потребителските разходи, търговията и инвестициите.

Икономическият спад е по-малък от предварителната прогноза на анализаторите, но въпреки това той е най-големият за последните 70 години. Очевидно е, че влиянието на коронавируса е широко разпространено.

От август бизнес лидерите в сферата на услугите и повечето индустриални сектори очакват стабилност, съобщиха от Френската централна банка. В строителството дейността се очаква леко да се подобри, за да достигне почти нормалните нива.