Продажбите и цените на стари жилища в САЩ отбелязват рекорд през юли

Финализираните сделки са нараснали с 24,7% спрямо предходния месец

12:13 | 24 август 2020
Обновен: 12:18 | 24 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на стари жилища в САЩ са нараснали най-много в историята през юли, тъй като ниските лихви по ипотечните кредити продължават да задвижват пазара на жилищни имоти, който се оказва ключов източник на сила за възстановяването на икономиката, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Финализираните сделки са нараснали с 24,7% спрямо предходния месец и са достигнали годишен темп от 5,86 млн. единици, най-силния темп от края на 2006 г., който отразява широки ръстове във всички части на САЩ, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 5,41 млн. единици. На некоригирана основа цените са скочили с 8,5% спрямо същия период на миналата година, което е най-големият ръст в историята.

„Търсенето на жилища е огромно. Има много области от икономиката, за които трябва да се тревожим, но със сигурност жилищата не са от тях“, коментира Стивън Стенли, главен икономист на Amherst Pierpont Securities.

Още по темата прочетете в Investor.bg.