ЕС и САЩ постигнаха споразумение за намаляване на някои мита

Сделката е първата от две десетилетия насам, посочват от ЕК

20:52 | 21 август 2020
Обновен: 21:00 | 21 август 2020
Автор: Николета Рилска
 Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg
Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

САЩ и ЕС постигнаха споразумение по пакет от намаления на мита, който ще увеличи достъпа до пазара за американски и европейски стоки на стойност стотици милиони долари. Това съобщиха днес постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитирани от Investor.bg.

Тези намаления на митата са първите договорени между САЩ и ЕС от над две десетилетия, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 млн. долара през 2017 година. Споразумението влиза в сила със задна дата от 1 август. Европейските мита ще са премахнати за срок от пет години.

САЩ намаляват с 50 процента митата за определени продукти от ЕС, чиято средна годишна търговска стойност е 160 милиона долара, включително някои готови храни, кристални съдове, запалки и други.

„Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ това взаимноизгодно споразумение ще доведе до положителни резултати за икономиките както на Съединените щати, така и на Европейския съюз. Възнамеряваме с този пакет от намаления на митата да отбележим само началото на един процес, който да доведе до допълнителни споразумения, които създават по-свободна, справедлива и взаимна трансатлантическа търговия“, заявиха Лайтхайзър и Хоган.