Богат наследник иска да внедри биоземеделието в страна с лоша екологична репутация

Климатичните проблеми са тук и трябва бързо да бъдат решени, смята Педро Диниз

11:30 | 23 август 2020
Обновен: 11:32 | 23 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Педро Пауло Диниз. Снимка: Bloomberg
Педро Пауло Диниз. Снимка: Bloomberg

В началото на 2000 г. Бразилия се очертава като селскостопански център, след като предоставя земите си на големи, нискобюджетни ферми. Днес богат бивш пилот на състезателни автомобили иска те да станат органични, пише Bloomberg.  

Педро Пауло Диниз, един от наследниците на богатство в размер на 2,2 милиарда долара, се опитва да убеди фермерите да използват парче от земята си за отглеждане на соя и царевица по регенеративен начин.  

Той вижда потенциал в биоземеделието през 2006 г., шест години след като се отказва от „Формула 1“ и инвестира около 40 милиона реали (7 милиона долара) от собствените си средства в предприятие, наречено Rizoma Agro. 

Да убедиш фермерите, които са изградили бизнеса си чрез огромни обеми и ниски разходи, за ползите от скъпите естествени торове, не е лесна задача.   

Но Диниз представя биоземеделието така: доходи, които са подобни на тези от реколтите на конвенционалните култури плюс отрицателен въглероден отпечатък, като по-високите цени компенсират допълнителните разходи, което от своя страна води до по-големи маржове. Той иска да набере около 15 милиона долара за разширяване на бизнеса.  

Тенденциите при потребителите са в негова полза. Пандемията увеличава търсенето на био месо и снаксове, тъй като все повече потребители са готови да се снабдят с по-скъпи първокласни храни, за да засилят имунната си система. В САЩ продажбите на органични храни растат по-бързо от общите продажби на дребно. 

„Има огромно търсене на органични зърнени култури и маслодайни семена от страна на големите световни дистрибутори“, каза Диниз в интервю.  

Първоначалната продукция на Rizoma e продадена в чужбина на Tyson Foods и местно на Nestle и Unilever. „Казват ни, че могат да купят всичко, което произвеждаме“, посочва той.  

Rizoma Agro създава логистична мрежа за органични маслодайни семена, подписва петгодишни договори с производители и продава директно.  

Целта е Rizoma да обработва 350 000 хектара (865 000 декара) до 10 години. За да постигне това, компанията работи за намаляване на разходите за биологично земеделие спрямо разходите за конвенционално от 30% до 18% в рамките на три години, заяви Фабио Сакамото, съосновател и главен оперативен директор.  

Въпреки че световните производители на храни изграждат своите линии за биологични продукти като част от променящите се тенденции при потребителите, те също са под все по-голям натиск от страна на потребителите и инвеститорите за ролята си в екологичната криза на Бразилия.  

Лошата екологична репутация на страната пречи на усилията на компанията да привлича инвеститори. 

Педро Диниз, едно от шестте деца на магната в сектора на продажбите на дребно Абилио Динис, е основател и на Fazenda da Toca - най-големият производител на яйца в Бразилия. След като се отказва от пилотирането на  състезателни автомобили, той решава да навлезе в зелените бизнеси през 2006 г., когато се ражда първото му дете и когато бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор пуска в продажба книгата си „Неудобна истина“, споделя той.  

„Не става въпрос за това да си идеалист или мечтател. Климатичните проблеми са тук и трябва бързо да бъдат решени. След като успеем да докажем, че можем да отглеждаме био храни в мащаб, със същите цени като конвенционалните, промяната ще настъпи бързо", смята Диниз.