Собствениците на супер яхти избират Хърватия и Турция пред Испания

Руснаците се насочват към Турция - дългогодишна любима дестинация за летните им почивки

15:14 | 18 август 2020
Обновен: 15:14 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anadolu Agency
Снимка: Anadolu Agency

Хърватия и Турция заместват Испания като предпочитани дестинации за международните супер яхти през това лято, пише Bloomberg. 

Тъй като някои европейски страни въвеждат отново рестрикции, за да избегнат нови огнища на Covid-19, ултрабогатите изоставят част от традиционните си места за акостиране. Поне 63 мега яхти вече са отплували от Труция, най-много от 2017 г. насам и 26 повече спрямо това време на миналата година, сочат данни, събирани от Bloomberg. Това е добра новина за държава, чиято валута се срина до рекордно дъно спрямо долара след отлива на чуждестранен капитал. 

Турция отдавна е любима дестинация на руснаците за летни почивки. След като Русия отмени забраната за пътувания през миналата седмица, 80 полета, превозващи 23 хиляди туристи, пристигнаха в Анталия само за един ден, съобщи Daily Sabah. По време на ранните етапи на здравната криза Турция се разглеждаше като сигурна дестинация по отношение на Covid-19 от богатите туристи, което се отрази в увеличаването на броя на яхтите там през юли. 

Хърватия и Гърция също привличат повече супер яхти, като броят им е на тригодишен връх. Сред забелязаните яхти в Хърватия са Eclipse на Роман Абрамович, четвъртата най-дълга яхта в света, и Ulysses, която е собственост на най-богатия човек от Нова Зеландия - Греъм Харт. 

O’Pari пък е сред забелязаните яхти в Гърция.

Супер яхтите

Супер яхтите по страни. Графика: Bloomberg 

От другата страна на Средиземноморието Испания стана свидетел на най-голямо намаляване на броя на супер яхтите, като 26 от тях са напуснали бреговете ѝ от миналия месец. Най-голямата яхта в света - Azzam, собственост на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, отплава в началото на август от бреговете край Кадис, след като завърши модернизацията й в испанска корабостроителница седмици по-рано.