Саудитска Арабия свива доставките на петрол до САЩ, за да балансира пазара

Промяната в потока на суровия петрол може да окаже голямо влияние върху размера на американските запаси

17:32 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

За втори път от три години насам Саудитска Арабия свива обема на суровия петрол, който изпраща към Америка, в опит да свие запасите на американския петролен пазар и по този начин да ускори процеса на пазарно балансиране, съобщава Bloomberg.

Седмичните данни за петролните запаси на САЩ, които обикновено биват публикувани в сряда, редовно се подреждат от коментарите и прогнозите на петролни анализатори и търговци. Въпреки техния тесен времеви обхват цифрите дават най-актуалната картина относно промените в запасите на петрол и влияят на търговските решения и цените на петролните пазари по света.

Промяната в потока на суровия петрол в посока американските пристанища може да окаже голямо влияние върху размера на американските запаси. Рияд очевидно е решил, че е време да предприеме всичко възможно, за да понижи рекордно високите стойности на американските запаси, които бяха достигнати през май и юни, когато пандемията от коронавирус и стратегията на саудитското кралство доведоха до най-резкия скок в запасите на САЩ.

За петте седмици между 20 март и 24 април американските петролни запаси нарастват със скорост от 2,1 милиона барела на ден и до първата седмица на юни достигат нови максимуми.

Излишните запаси действат като спирачка на цените на петрола. И поради тази причина Саудитска Арабия се съсредоточава върху САЩ. Това е точно същата политика, която беше приета от Кралството преди три години, малко след като беше сформиран по-широкият алианс ОПЕК+.

По това време членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и 10-те държави, съюзници в политиките на картела, включително Русия и Мексико, се съгласиха да намалят производството си с 1,66 милиона барела на ден от началото на 2017 г., за да свият издутите световни запаси на петрол, изградени като резултат от първия американски шистов бум. Недоброто изпълнение на плана за съкращения и нарастващото производство на петрол в САЩ оставиха запасите да продължат да нарастват.

Продължението на материала четете на Investor.bg.