Коронакризата удари и туризма на Ватикана

Кардинал Питър Търксън призовава за по-устойчив туризъм

21:35 | 7 август 2020
Обновен: 21:51 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Ватиканът е обезпокоен за спада в туризма, породен от коронавирусната пандемия. В публикувано в петък съобщение относно Световния ден на туризма на 27 септември кардинал Питър Търксън определи ситуацията като „безпрецедентна криза в много области, свързани с туризма“. Експерти очакват около милиард по-малко туристи до края на тази година. Спадът „в най-лошия случай може да доведе до икономическа загуба от около 1200 млрд. долара“, което би оставило мнозина без работни места в туристическия сектор, се посочва в съобщението, пише сайтът Katholish.de.

Подобен "тревожен сценарий" обаче не бива довежда до парализа, коментира кардиналът. Вместо това според него е важно да се гледа положително по отношение на бъдещето и да се развиват възможностите за по-устойчив туризъм. За тази цел, например, туристопотокът може да бъде разпределен и извън туристически горещите точки в извънградски и селски райони, смятаТърксън.

Ватиканът усеща финансово намаления брой туристи заради коронакризата. Експертите изчислиха в края на април, че държавата може би е загубила приходи до 10 млн. евро само през март поради липса на посетители. За април, когато хиляди поклонници от цял ​​свят обикновено се стичат във Ватикана, се пресметна още по-голям дефицит. Поради временното затваряне на музеите е реализирана допълнителна загуба за милиони евро от входни такси и приходи от търговията със сувенири.

Световният ден на туризма на 27 септември води началото си от 1980 г. чрез Световната организация по туризъм (UNWTO). Той има за цел да повиши осведомеността за значението на туризма за международната общност и неговото въздействие върху социалните, културните, политическите и икономическите ценности в световен мащаб.