Как Виетнам обезоръжава нова вълна на коронавируса?

До момента страната е пример за успешно справяне с пандемията

20:40 | 7 август 2020
Обновен: 08:36 | 8 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Само допреди няколко седмици град Дананг беше символ на успеха на Виетнам в борбата с коронавирусната пандемия. Около 1 млн. души от други части на страната посетиха крайбрежния мегаполис през юли, който е особено популярен заради белите си плажове и отличните ресторанти с морски дарове. Летуващите могат да плуват, да купонясват и да пазаруват безгрижно - от месеци в страната не е открита нито една коронавирусна инфекция. Но с пациент 416 небрежността в Дананг приключи с един замах, пише за Die Zeit Матиас Пеер.

Става дума за 57-годишен мъж, който след 99 дни без потвърдени инфекции бе първият установен случай с Covid-19 във Виетнам. Не е ясно как се е заразил предвид факта, че страната до голяма степен е затворена от месеци. Държавни медии предполагат, че нелегални мигранти от Китай може да са върнали вируса в страната, посочва авторът.

Ваканционното настроение в Дананг при всички случаи приключи, подчертава анализаторът. Веднага след положителния тест в началото на миналата седмица властите наложиха ново блокада на голяма част от града. Засега жителите имат право само да напускат апартаментите си, за да се снабдят с най-необходимите неща.

Бързата реакция е продължение на личния и последователен успех на Виетнам в справянето с пандемията. Докато повечето страни приеха факта, че ще трябва да живеят с вируса в обозримо бъдеще - и в най-добрия случай да запазят кривата на новите инфекции плоска, то държавата в Югоизточна Азия със 100 млн. души население се опитва да заличи напълно вируса в рамките на своите граници. С ранните, целенасочени интервенции и строгите изисквания тя постигна успех  в овладяването на първата вирусна вълна. Сега правителството в Ханой иска да докаже, че ще се справят и при втора вълна.

Този път обаче предизвикателството изглежда още по-голямо, подчертава Пеер. Докато здравните служители във Виетнам успяха да изолират сравнително малко случаи в началото на годината, след последния случай се разпространиха инфекции в няколко части на страната. Дананг съобщи за повече от 200 нови случая. Болестта се разви и в десет други региона, почти всички от които са близо до огнището в Дананг. "Първите дни на август са от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на коронавивируса в големи мащаби", заяви премиерът Нгуен Сюан Пхук.

Методите, които Виетнам използва за борба с пандемията, биха били трудни за прилагане в много западни страни, но се оказаха изключително ефективни доскоро. Властите публикуват протоколи за проследяване на контактите по места на зарените лица. След избухването на пандемията в Дананг те установяват повече от 13 хил. директни и непреки контакти.

Всички те трябва да останат в изолация за една седмица. Потърпевшите се изследват няколко пъти на ден за симптоми, като не се допускат разговори в съответните здравни центрове, пише в заключение Die Zeit.