Чешката централна банка може да повиши лихвите най-рано през 2021 г.

Oсновните лихви в Чехия остават на ниво от 0,25%

20:14 | 6 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Тъй като страните по света насочват парични стимули в подкрепа на ударените от коронакризата икономики, рекордният размер на държавните разходи и устойчивата инфлация вероятно ще позволят на Чешката централна банка да увеличи основните си лихви най-рано следващата година, съобщава Bloomberg. 

След като намали основните си лихви с общо два процентни пункта в месеците между март и май - най-бързият темп за Европейския съюз, Чешката централна банка ги запази на ниво от 0,25% на заседанието си в четвъртък. Нейният гуверньор Иржи Руснок заяви след срещата, че промяна на основните лихви е “малко вероятна” през тази година и е трудно да си представи подобен ход преди средата на 2021 г. 

„Централната банка е в доста удобна ситуация, тъй като определено не сме изправени пред остра нужда от по-нататъшно облекчаване на паричната политика“, отбеляза той.

Ускорението на

Ускорението на инфлацията в Чехия преминава целта на централната банка. Графика: Bloomberg 

Докато коронавирусът продължава да тежи на икономиките по света, Чехия е изправена пред рядък ръст на цените. Въпреки 10,7-процентия спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годишна база, правителствената подкрепа успява да подкрепи пазара на труда. 

"Очакваното отслабване на търсенето и значително увеличение на безработицата ще забавят инфлацията близо до целта от 2% през втората половина на следващата година", посочи Руснок. Той добави, че централните банкери не са обсъждали възможността за използването на неконвенционални инструменти в рамките на заседанието си в четвъртък. 

“Изглежда икономическото възстановяване няма да бъде лесно заради дълбокия и безпрецедентен шок”, коментира още Руснок. 

По-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно през юни - първият месец, в който икономиката почти изцяло излезе от блокадите срещу коронавируса, показва продължаващата несигурност за домакинствата. Страната все още има повече свободни работни места от безработни, което до голяма степен се дължи на временните правителствени субсидии за изплащане на възнагражденията на служители и държавните гаранции за евтини кредити за бизнеса. 

Високото ниво на несигурност около вируса и възможността кроната да остане по-силна от очакванията на централната банка обаче карат някои икономисти да смятат, че лихвените проценти няма да бъдат увеличени и следващата година. 

“Чешката централна банка може да запази лихвите непроменени до края на 2021 г.”, смята Радомир Жак, главен икономист на Generali Investments CEE в Прага. “В същото време не е ясно дали бордът няма да се окаже притиснат да затегне паричната политика през 2021 г. в зависимост от икономическата ситуация, най-вече инфлацията”, добавя той.