Каква е тайната най-голямото семейно богатство в Швейцария да нараства в продължение на 124 години?

Състоянието на Оери-Хофман в размер на 39 милиарда долара се увеличава с почти 25% през последните 12 месеца

15:22 | 6 август 2020
Обновен: 22:17 | 6 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Всичко се случва в точното време, планът безупречен - с две ловки маневри новото поколение на семейство Оери-Хофман отбеляза нарастващото си влияние върху най-богатата династия в Швейцария, пише Bloomberg.

Първо седем от членовете на петото поколение в края на миналата година се присъединиха към акционерната група на клана, който държи дял за 25 милиарда долара във фармацевтичния гигант Roche. Малко по-късно - през март, друг представител на това поколение, замени чичо си в борда на производителя на медикаменти. 

Състоянието на семейството в размер на 39 милиарда долара се увеличава с почти 25% през последните 12 месеца, сочи годишната класация на Bloomberg за семейни богатства. Продажбите на Roche на тестове срещу коронавируса помогнаха за поскъпването на акциите на компанията през 2020 г. 

Това, което е забележително, не е размерът на богатството на семейството, а продължителността на времето, в което то расте. Оери-Хофман вече имат пето поколение, а в същото време те са по-богати от всякога. 

Ето обаче няколко причини, поради които Оери-Хофман успяват да увеличават богатството си през цялото това време:

Мисията 

Надзорът над Roche стана част от фамилното ДНК. 

Акциите на приносител, които семейството държи, им дават право на глас в производителя на медикаменти, независимо, че фамилията притежава само 9-процентен дял от компанията.

Производителят на

Производителят на медикаменти Roche все още се контролира от основателите си. Графика: Bloomberg 

Ликвидността 

Стабилността на акционерния холдинг на Хофман и Оери е подкрепена от големите дивиденти, които те получават, достигащи над 700 милиона долара през 2020 г. 

Също така приходите им са подкрепени от относително малкия брой на членовете на семейството, между които се разпределят дивидентите. Тяхната акционерна група има около 15 члена в сравнение с десетки, понякога стотици членове, при останалите дружества. 

Пестеливостта 

Изглежда повечето от членовете на семейството имат малко време за екстравагантност. Пищните партита и огромни яхти отсъстват от начина им на живот. 
Андреас Оери например е ортопед, а Беатрис Оери управлява джаз клуб в Базел. 

Данъците 

Избягването на данъци, когато активите се прехвърлят между поколенията, също помага. Швейцария няма федерален данък върху наследството.

Дискретността 

Поддържането на скромен начин на живот помага на швейцарската династия, позволявайки ѝ да избягва публични грешки, разделили други семейства. 

“Те действат много дискретно”, посочва швейцарски адвокат. “Те са възприемани като "здраво стъпило на земята семейство”, добавя той.