Производственият сектор във Великобритания поема по дългия път на възстановяването

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор се покачва до 53.3 пункта през юни

13:47 | 3 август 2020
Обновен: 13:47 | 3 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Paul Thomas/Bloomberg
Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Активността в производствения сектор в Обединеното кралство расте с най-бързи темпове от почти три години през юли, когато ограниченията в страната бяха разхлабени, въпреки че икономистите предупредиха, че секторът все още е изправен пред тежък път към възстановяване, предава Bloomberg.  

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор на IHS Markit се покачва до 53.3 от 50.1 пункта през юни, съобщи компанията в понеделник. Това е малко под експресната прогноза, но е доста над 50-те пункта, което показва растеж.  

Все пак Markit предупреди, че икономическото възстановяване ще отнеме време, което потенциално ще засили опасенията, че пандемията ще остави дългосрочен белег върху икономиката.  

"Въпреки солидното начало на възстановяването, пътят остава дълъг и несигурен", заяви Роб Добсън, директор на Markit.  

„Все още е необходим продължителен период на растеж за пълно възстановяване на загубената през последните месеци основа. Така стоят нещата и с пазара на труда, където загубата на работни места продължава въпреки отварянето на бизнеса“, добави той.  

Увеличението през юли беше обусловено от рязко покачване на вътрешните поръчки, въпреки че новият експортен бизнес спадна. 

Докладът може да изостри дебатите между представителите на Английската централна банка относно силата на икономическия възход на страната.