Испания се нуждае от мащабни реформи за възстановяването на икономиката

Гуверньорът на Испанската централна банка смята, че правителството трябва да се възползва по най-добрия начин от възстановителния фонд на ЕС

18:00 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандез де Кос призова правителството в Мадрид да се възползва по възможно най-добрия начин от безпрецедентния пакет от стимули на ЕС за справяне с последствията от пандемията, за да въведе амбициозни и всеобхватни икономически реформи, съобщава Bloomberg.

Испания трябва да приложи политики, които са съизмерими с мащаба на предизвикателствата, пред които се изправя икономиката, пише Ернандез де Кос в статия, която бе публикувана в редица испански вестници в неделя.

Брутният вътрешен продукт на Испания се сви с 18.5% през второто тримесечие на тази година, което е най-големият икономически спад за период в сравнение с всички останали държави в Европа.

Той обяснява, че подобен ход от страна на правителството ще гарантира ефективността за стимулирането на възстановяването на испанската икономика в резултат от програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка и спасителния фонд на Европейския съюз за 750 млрд. евро. По думите му ЕЦБ ще направи всичко необходимо за възстановяването на икономиката на региона.

„Испания трябва спешно да приложи амбициозна, всеобхватна и дълготрайна стратегия за реформи, която да може да отговори на структурните предизвикателства пред икономиката“, твърди гуверньорът на Испанската централна банка. Също така Ернандез де Кос призовава правителството и депутатите да съставят средносрочен план за фискална консолидация, който да се приложи, когато кризата започне да отшумява.

„Нашето благосъстояние в бъдеще зависи от предстоящите стратегии и икономически политики, които се приемат“, смята Ернандез де Кос.