Туризмът в Чили се бори с последиците от коронакризата

Пукон може да стане столица на слънчевото затъмнение през 2020 г., но пандемията е на ръба да осуети плановете

17:13 | 1 август 2020
Обновен: 17:14 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Димът се издига от Вилярика, един от най-активните вулкани в Южна Америка. Посетителите на град Пукон винаги са били впечатлени от него. Това, което не е нормално за тях, е пустотата в техния град сега. Пукон е една от крепостите на Чили, международно популярна дестинация за пътуване и за туризъм на открито. Няма нещо, което да не може да се практикува през летния сезон между декември и април там - походи, рафтинг, конна езда, планинско колоездене, каяк, парасейлинг. Има популярните трекинг турове по Вилярика или Кетрупилан, друг вулкан. В разгара на сезона градът е изпълнен от туристи навсякъде. В средата на март пандемията достигна региона и източникът на доходи за много жители на  Пукон бе прекъснат, пише Deutsche Welle.

Инструкторът по рафтинг Рикардо Пинера също не можа да спечели достатъчно средства тази година. 27-годишният мъж няма доходи от средата на март, а спестяванията си използва за наем и хранителни стоки. Жилището му сега по време на чилийската зима е студено и той няма достатъчно пари, за да купи дърва за дърва за огрев. Никога не би си помислил, че пандемията ще достигне такива размери. Като фрийлансър трудно може да очаква финансова подкрепа от държавата. А градската администрация? "Те не се интересуват достатъчно от нас. Знаят, че туризмът носи парите“, допълва той.

Туризмът е един от основните източници на доходи за 14 хил. жители на Пукон. Дълбоки зелени гори, кобалтовосини езера - това са цветовете на пейзажа в района на Ауракания. Туристически рай през лятото, зимен спортен рай през зимата. Пукон не е така добре посещаван в студения сезон, както през лятото, но вулканите Вилярика и Кетрупилан също са предпочитани дестинации за любителите на зимните спортове. Туризмът носи печалби през цялата година. Ауракания привлича около 300 хил. посетители годишно.

Ски центърът и националните паркове са затворени тази година. Само от време на време ресторантите предлагат своите специалитети за вкъщи. Улиците на града са пусти. През последните години между 15 хил. и 40 хил. посетители стигат до Ауракания през юли, като Пукон е една от най-атрактивните дестинации. Поради ограниченията за пътуване заради пандемията в момента дори не идват гости от страната, които заедно с аржентинците обикновено са основните посетители през зимните месеци.

Някои все още се надяват на предстоящия летен сезон, който започва през декември. Има рекордни прогнози за до 1 млн. туристи само за региона за дните около 14 декември тази година. Причината е пълното слънчево затъмнение, което може да се наблюдава перфектно, особено в южната част на Южноамериканския континент. Пукон би бил един от притегателните центрове в целия свят. Но не се знае дали това ще се случи.

Въпреки мрачните прогнози повечето чилийце не изпитват отчаяние.  Според мнозина, ако туризмът не се възстанови, ще "преструктурират дейността си". Те не смятат да си заравят "глава в пясъка", пише Deutsche Welle в анализа си.

Според виждането им всички трагедии имат и положителна страна. Те смятат, че тази пандемия е ясен знак за спиране, който Земята дава, включително и да да се спре замърсяването на гори и океани. За тях пандемията е поука. Те се надяват  и правителствата да разберат важността на ситуация, тъй като именно те по думите им контролират света.