Проблемът на Индия с коронавируса е фалшивата статистика

Събирането на данни в страната е исторически некачествено

14:05 | 2 август 2020
Обновен: 12:19 | 3 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: T. Narayan/Bloomberg
Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Леглата в помещението са близо едно до друго, би трябвало да са десетки. Много пациенти са скрити под одеялата си. Лекар седи на сгъваем стол до един от тях. Проверява пулс. Почти никой няма маска на лицето, пише анализаторът Лаура Хьофлингер за Der Spiegel.

Снимката, която показва сцената, е черно-бяла. Датира от 1918 г., Канзас, САЩ - времето на испанския грип. Тогава нуждата от легла е била толкова голяма, че по света цели зали са преобразувани в болници за спешна помощ. Поне 50 млн. души са загинали по онова време, повечето от тях в Индия - между 12 и 20 млн., сочат оценки, разказва още журналистът.

Всеки, който шофира по границите на град Бангалор днес, си спомня за снимките от миналия век. Там се намира Международният изложбен център в Бангалор. В миналото, когато все още е имало много полети към чужбина, когато икономиката на Индия все още е процъфтявала и много технологични компании в града са участвали в изложения, те са презентирали своите продукти на място. От понеделник четирите изложбени зали имат нова цел – оборудвани са с легла, пред всяко – с вентилатор, като е отделено място за повече от 10 хил. пациенти с Covid-19, се посочва в анализа на Der Spiegel.

Още по темата

Бедните квартали в Индия - опасна близост в условия на пандемия

Индийската Силициева долина се подготвя за трудни времена

През последния месец случаите на коронавирус в града се увеличават повсеместно, както и в много други части на страната. Поради тази причина Индия за момента е третата най-засегната от пандемията страна в света с официално почти 1,5 млн. регистрирани коронаинфекции.

Установяват се коло 50 хил. нови случая ежедневно. На фона на броя на населението на Индия това все още дори е малко. Но териториалният мащаб на страната е показателен, че докато Европа се подготвя за възможна втора вълна, то краят на първата в Индия все още не се вижда.

1,37 млрд. души живеят в Индия - три пъти повече спрямо ЕС и повече, отколкото в Африка. В случая е полезно Индия да се разглежда като континент, а не като държава – на нейната територия има 28 щата, много от които са по-населени, отколкото повечето европейски страни.

Индия не претърпява сериозна пандемична вълна, а много вълни, които преминават през цялата страна в различни периоди и по различни места. Понякога една област се възстановява от заразите, след което друга бива засегната. Първо това беше Мумбай, после Делхи, сега е Бангалор.

През юли градът отново наложи ограничения за излизане и пътуване в продължение на седмица. Трафикът осезаемо спада от тогава. Забелязва се нарастващ брой на линейките и маските.

Пътувайки с кола, са необходими маневри из обходни пътища - покрай домове с доказани случаи на коронавирус, отговорните органи обозначават апартаментите или барикадират улицата. В града има повече от 12 хил. от тези ограничителни зони. Медицинският персонал сигнализира за драматични условия в болниците.

В град Делхи от няколко седмици има все по-голям брой нови инфекции въпреки увеличаването на броя на тестовете. Това развитие обаче трябва да се оценява с висока степен на внимание.

Събирането на данни в Индия е исторически некачествено. Делхи също все повече разчита на бързи тестове, които дават резултат в рамките на няколко минути, но са много по-малко надеждни. Това може да е причина за ниските стойности в статистиката - новите случаи се отчитат по-рядко. Властите обаче възразяват - броят на смъртните случаи също намалява от известно време.

Индийският съвет за медицински изследвания наскоро започна проучване на антитела, което предизвика сензация и скептицизъм. Според него повече от 23% от жителите на Делхи вече са заразени с коронавирус. Това би означавало 4-5 млн. жители, вместо известните до момента около 130 хил. случая. Ако тези данни се окажат верни, това би означавало, че на 38 нови инфекции само една бива открита, което буди безпокойство.

Досега по официални данни около 33 хил. индийци са починали в резултат на коронавируса. Със сигурност обаче е ясно, че тези данни не съвпадат с реалността. Дори в нормални времена нито един лекар не издава смъртен акт за около 80% от всички смъртни случаи. В няколко случая е установено, че лекарите умишлено или подсъзнателно скриват причината за смърт.

Много случаи на смърт като следствие от коронавирус не са регистрирани. От друга страна, въпреки че на много места ситуацията бе драматична, големият страх, че болниците в Индия могат да преизпълнят капацитета си, все още не се е сбъднал. Досега съседните страни Пакистан и Бангладеш също отчитат относително ниска смъртност.

Една от причините за това е, че много индийски градове вече са в състояние да овладеят потока от пациенти. Това става чрез изолационни помещения като тези в изложбените зали на Бангалор и многото хотели, превърнати в лечебни центрове. Веднъж на ден пациентите трябва да отчитат стойностите си за насищане с кислород и пулс. Само тежко болните биват приети в болниците. Когато симптомите на пациента изчезнат, той бива изписан.

Друго обяснение може да бъде младото население на Индия - само 5% от индийците са над 65 г. Но дали това всъщност е причината и какво се случва, когато коронавирусът се разпространява в селските райони, където медицинските грижи са оскъдни, все още не може да се каже. Индия вче спешно се нуждае от най-същественото в тази пандемия - надеждни данни за заболеваемостта, пише в заключение Лаура Хьофлингер.