BMW обвързва заплатите на ръководството с климатичните цели

Компанията планира да намали въглеродните емисии средно с една трета до 2030 г.

17:35 | 27 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изпълнителният директор на BMW Оливър Ципсе възнамерява да превърне опазването на климата в основна цел на автомобилната компания. Той посочи, че въглеродните емисии на превозно средство трябва да бъдат намалени с най-малко една трета до 2030 г., пише Der Spiegel.

"Ние ще отчитаме напредъка на годишна база и ще се измерваме с колко трябва да намалява обемът емисии спрямо тези цели. Това ще повлияе и на възнагражденията на борда на директорите и топ мениджмънта, но все още не са известни подробности“, стана ясно от думите на Ципсе.

Намаляването на въглеродните емисии с една трета през целия жизнен цикъл на автомобилите - от веригите на доставка до края на използването, означава 40 млн. тона по-малко въглеродни емисии, отделени от 2,5 млн. автомобила годишно. Новата концепция ще бъде внедрена във всички отдели - от администрацията и закупуването през развитието и производството до продажбите.

Доставчиците също трябва да отговарят на новите цели

„Борбата срещу климатичното изменение и използването на ресурсите са определящи за бъдещето на нашето общество, а с него - и на BMW Group“, изтъкна Ципсе. Затова според него тези направления са фокус на бъдещата посока на компанията.

Смята се, че производството е съществен фактор за спестяване на въглеродни емисии. BMW тази година използва само зелена електроенергия. Доставчиците също трябва да изпълнят целите за емисиите. Новите акумулаторни клетки трябва да се произвеждат само с помощта на зелено електричество. „Нашата цел е да осигурим най-устойчивата верига на доставки в цялата индустрия“, подчерта Ципсе.

В хода на трансформацията въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с 40% на километър, изминат до 2030 г. За това основно могат да спомогнат електромобилите. Директорът на BMW планира производството на 25 модела електромобили до 2023 г.

В тази връзка германската автомобилна компания планира да инвестира 500 млн. евро в най-големия си завод в Европа, за да увеличи производствените си възможности за електромобили и да се конкурира успешно с други играчи в бранша като Tesla.

BMW ще добави осем производствени линии за модули за батерии и електрически двигатели в завода Dingolfing в Бавария, като впоследствие ще бъдат добавени още четири производствени линии, обясняват от германската компания. Така до 2022 г. заводът ще може да произвежда двигателни механизми за над 500 хил. електромобили на година, коментира изпълнителният директор на BMW Оливер Ципсе.