Печалбите на индустриалните компании в Китай се възстановяват през юни

Въпреки растежа в рамките на два поредни месеца печалбите остават по-ниски спрямо същия период на 2019 г.

07:52 | 27 юли 2020
Обновен: 07:52 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбите на индустриалните компании в Китай продължават да нарастват през юни, съобщава Bloomberg. 

Печалбите на компаниите се увеличават с 11,5% през месеца на годишна база - най-бързият ръст след края на 2018 г., сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. Въпреки завръщането към растежа от май насам, по-ранният спад през тази година заради коронавирусната пандемия все още не е компенсиран, като печалбите за първата половина на годината се свиват с 12,8%. 

Индустриалните компании

Индустриалните компании в Китай се представят по-силно през юни в сравнение с предходния месец. Графика: Bloomberg TV Bulgaria    

Китайската икономика нарасна през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт се завърна към растежа след спада през първите три месеца на годината. Ръстът на печалбите на индустриалните компании се ускорява през второто тримесечие заради по-бързо производство и по-ниските разходи, сочат данните на статистическото бюро, но устойчивостта на отскока е „несигурна“, тъй като Covid-19 продължава да се разпространява и международната търговия остава изправена пред предизвикателства.

Печалбите на държавните дружества се свиват с 28,5% през периода от януари до юни, като спадът е по-голям от този при частните компании в размер на 8,4%. 

Производителите на петрол и свързаните сектори натежаха на растежа на печалбите през първата половина на годината, докато секторът на информационните технологии и телекомуникациите е сред отбелязващите най-бърз растеж на печалбите.