Япония стимулира туризма си с държавни субсидии въпреки коронавируса

Мярката касае пътуващите в рамките на страната

15:53 | 22 юли 2020
Обновен: 15:53 | 22 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Японското правителство започна противоречива туристическа кампания с приходи от публични финансови средства въпреки нарастващия брой коноравирусни инфекции, пише германското издание Boersennews.

Със стартиралата в сряда мярка Япония иска да подкрепи туристическата си индустрия, която беше силно засегната от коронакризата. До половината разходи за туризъм като тези за настаняване и транспорт ще бъдат субсидирани от държавата.

Решението важи само за туристи в рамките на страната на фона на това, че външните граници все още са затворени. Столицата Токио също остава затворена за външни посетители поради значителното увеличение на броя на новите инфекции.

Още преди началото на тази кампания възникна съпротива. Нейните опоненти се опасяват, че коронавирусът може да се разпространи допълнително, ако хората възобновят пътуванията до други региони.

Премиерът Шиндзо Абе коментира ситуацията по следния начин: "Ще приложим старателно антиинфекциозните мерки. Ще възобновим икономическите дейности внимателно и в сътрудничество с хората".

Само преди два месеца, в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса, правителството на Абе призова хората да не предприемат пътувания, които не са абсолютно наложителни, през границите на префектурите.

Япония потвърди 631 нови коронавирусни инфекции във вторник, 231 от които - в Токио. В три префектури статистиката за деня удари рекордни стойности след избухването на пандемията. По данни на Министерството на здравеопазването около 27 хил. души досега са се заразили с коронавирус. Починалите са около 1000. Олимпийските игри, които трябваше да се проведат в Токио през тази година, бяха отложени за следващата заради разпространяващата се пандемия.

Междувременно, японското правителство обмисля да субсидира някои компании да инвестират в заводи в Япония и Югоизточна Азия като част от усилията за намаляване на зависимостта от производството в Китай.

57 компании, включително производителят на маски Iris Ohyama Inc. или Sharp Corp., ще получат общо 57,4 млрд. йени (536 млн. щатски долара) субсидии от правителството за инвестиране в производство в Япония, обяви Министерството на икономиката, търговията и индустрията в петък. Други 30 фирми ще получат средства за инвестиции във Виетнам, Мианмар, Тайланд и други страни от Югоизточна Азия, като не стават ясни подробности за сумата.

От друга страна, японският износ се свива най-много от 2009 г. насам - в периода между януари и юни той намалява с 15.4% на годишна база до около 32.4 трлн. йени (261 млрд. евро).