Тайланд губи статута си на втория по големина износител на ориз в света

Причините са сушата и силната валута на страната

16:10 | 22 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайланд ще загуби статута си на втори най-голям световен износител на ориз тази година, тъй като сушата и силната валута правят доставките по-скъпи от тези на други производители като Индия и Виетнам, пише Bloomberg.  

Тайландската асоциация на износителите на ориз намали целта си за износ за 2020 г. с 13%, до 6,5 милиона метрични тона спрямо по-ранната прогноза за 7,5 милиона тона. Новата прогноза предвижда Тайланд да има най-ниския обем на доставки от 2000 г. насам, сочат данните на асоциацията.    

Сушата в земеделските земи на Тайланд намали добива, което доведе до по-високи цени. Силният тайландски бат също направи тайландския ориз по-скъп, отколкото в други страни износители, заяви търговският орган. 

Сушата и

Сушата и силният бат увеличиха цената на тайландския ориз и станаха причина за рекордно нисък износ. Графика: Bloomberg

„Ще бъде трудно през следващите шест месеца, но износът може да бъде по-добър, ако валутата отслабне повече“, заяви по време на брифинг в Банкок председателят на асоциацията Кароен Лаотаматас.  

Тайланд беше трети по големина износител през първата половина на годината след Индия и Виетнам. Африка, която пое 55% от тайландския износ през 2019 г., потърси по-евтина стока от други доставчици, посочи търговският орган.  

Виетнам също се възползва от увеличените поръчки от Филипините, които също като Китай и Малайзия предпочитат мекия ориз. Тайланд все още не е в състояние да произвежда достатъчно от този тип за износ.  

Цените на тайландски ориз през април достигнаха най-високите си стойности от 2013 г. насам, тъй като производството намаля заради сушата, а някои вносители се запасиха на фона на пандемията от коронавирус. 

Средната стойност на ориза е 673 долара на тон за петте месеца до май, което е с 12% по-скъпо от ориза на някои конкуренти, посочи сдружението. 

Цената на

Цената на тайландския ориз се увеличава. Графика: Bloomberg

Валутният курс на тайландския бат все още отразява факта, че той се представи най-добре в Азия спрямо долара през 2019 г. , когато годишният износ на тайландски ориз от 7,6 милиона тона беше най-малък от шест години. 

Според Кароен валутният курс от 32,5 - 33 бата за долар „би подобрил нещата“. Батът се търгуваше на 31,61 бата за долар към вторник на обяд в Банкок.  

Производството на ориз е жизненоважно за Тайланд заради големия брой хора, чийто поминък зависи от него.  В индустрията е ангажирано почти една трета от населението на страната, каза почетният президент на асоциацията.  

Продължаващата суша нанася удар върху движената от износ и туризъм икономика, която е изправена пред най-голямото си свиване от повече от две десетилетия. Централната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Тайланд ще отчете спад с 8,1%.