Covid пренаписва стратегията на Disney

Ръководството на компанията се опитва да се справи с криза, която изглежда ще бъде продължителна

16:50 | 21 юли 2020
Обновен: 17:08 | 21 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Юли трябваше да бъде месецът, в който Walt Disney заработва в постпандемичен свят. Но за компанията, която само преди месеци беше обект на завист в Холивуд, малко неща вървят по план, пише The Wall Street Journal.  

Кината, които трябваше да отворят миналия уикенд, стоят затворени, забавяйки за втори път големия летен филм на Disney „Мулан“. Повторното отваряне на Disneyland на 17 юли - денят на 65-годишнината на парка Анахайм, Калифорния, се отлага за неопределено време. Спортният канал ESPN пък остава за сега без обичнайната си натоварена от към спортни събития програма. 

Walt Disney World в Орландо отвори за широката публика на 11 юли, а в същия ден Флорида постави рекорд за най-много нови случаи на коронавирус от началото на пандемията.  

Американската компания Disney, който разчита обикновено на петгодишните си стратегически планове и стабилност на брандове, включително Pixar, Marvel, Star Wars и ESPN, се смята, че е изградена така, че да издържи на всякакви икономически бедствия. Придобиването през 2019 г. на развлекателните активи на 21st Century Fox за 71,3 милиарда долара се разглежда като последното парче на пъзела. Сега обаче империята на Disney изглежда уязвима заради негативните ефекти на Covid-19. 

Оптимизъм внася стрийминг услугата Disney +, чиято платена база от абонати се покачва с повече от 50 милиона от началото на ноември. Но дори и в тази част на бизнеса има предизвикателства, тъй като спирането на производството ограничава новите програми.

Ръководството на Disney се опитва да се справи с криза, която изглежда ще бъде продължителна на много фронтове. Това ги принуждава да преподреждат приоритети, които биха могли да имат дълготрайно въздействие.  

Много от плановете на компанията за повторно отваряне зависят от решения на законодатели, служители и потребители, както и на траекторията на самия вирус. Всичко това хвърля несигурност върху бизнес модел, който някога е бил почти изцяло под контрола на компанията. 

Акциите на Disney поевтиняха с над 18% през последните шест месеца,падайки под границата от 100 долара за първи път от юни 2018 г.  

Стрийминг услугите на компанията, които вече от ръководството нарекоха "бъдещето на бизнеса", се оказа незаменима, тъй като ограничителните мерки задържат хората вкъщи. 

Някои филми, които някога са били предназначени за големия екран, прескачат кината и запълват дупката в програмата на Disney+. Неотдавнашен доклад на анализатор от Goldman Sachs прогнозира, че Disney+ ще има 150 милиона абонати до 2025 г., което го доближава до стрийминг мрежи като Netflix и Amazon Prime. 

Доходността от паркове на Disney може да не достигне предпандемични нива до 2025 година, сочи доклад на анализатор от Cowen, публикуван миналата седмица. 

Докато приходите през второто тримесечие нараснаха като цяло спрямо 2019 г., оперативните приходи на Disney понесоха удар, в голяма степен заради спирането на тематичните паркове. Disney +, част от сегмента за директни потребители, беше едно от местата, носещи приходи. 

Компанията намалява разходите, за да ограничи бързия спад на приходите, причинен от пандемията. 

Служителите във всички подразделения, пуснати в отпуск, изчакват да разберат дали ще бъдат върнати на работа, а хората, запознати с дейността на Disney, смятат, че компанията ще трябва да съкрати хиляди работни места, ако ограниченията продължат. Тематичните паркове и Walt Disney Imagineering вероятно ще бъдат сред най-засегнатите. Много от работещите все още получават по-ниски заплати.   

Очаква се Disney+ да остане от решаващо значение за компанията, особено след като услугата набира популярност паралелно с ограниченията, които продължават или влизат в сила.  

„Disney+ ще стане печеливша през фискалната 2021 г.“, казва анализаторът на Goldman Sachs Брет Фелдман в неотдавнашен доклад. „Когато Disney + наближи мащаб, подобен на Netflix, той ще се доближи и до икономика, подобна на Netflix.“, добави той.  

Неранотещите кина, от своя страна обаче, отлагат премиерите на вече планирани филми като "Черната вдовица" и всички филми на Marvel.