СЗО отчита рекорден ръст в броя коронавирусни инфекции по света

Регистрирани са почти 260 хил. нови случая за един ден. Според учените починалите досега са над 600 хил.

12:59 | 19 юли 2020
Обновен: 13:03 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) отчете рекордно увеличение на коронавирусните инфекци. В последните 24 ч. са регистрирани 259 848 нови случаи на зараза в целия свят, пише Die Zeit.

СЗО установи рекорден брой носители на коронавирус и ден по-рано. В петък тя регистрира 237 743 нови случая, което до тогава е бил най-големият брой в рамките на ден. Броят на смъртните случаи се увеличава със 7360 в събота, което е най-драстичният ръст за ден след 10 май.

Глобалният брой потвърдени случаи нараства до над 14 милиона от началото на пандемията. Това става ясно от данните на американския университет „Джонс Хопкинс“ към събота. Според тях повече от 600 хил. души са починали в резултат на Covid-19.

Рекордното увеличение в петък и събота се дължи по-конкретно на продължаващия висок брой случаи в САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка. В САЩ са отчетени повече от 70 хил. нови инфекции в събота за втори пореден ден. В Бразилия повече от 2 млн. души са се заразили с вируса до момента. Индия регистрира повече от милион заразени в петък.

В Република Южна Африка сега има повече от 350 хил. души, които са доказани като носители на заразата, което я прави петата най-засегната страна до момента от коронавируса. Огнището на заразата е провинция Гаутенг с Йоханесбург и столицата Претория. Една четвърт от населението на Южна Африка живее там, мнозина - в гъсто населени градове с недостатъчен достъп до чиста вода и канализация.

Броят на нерегистрираните инфекции вероятно ще бъде голям в особено засегнатите страни. Например, в Бразилия или Южна Африка тестването не се извършва навсякъде. В Иран също значително повече хора биха могли да бъдат заразени, отколкото биват обявени официално. Според Министерството на здравеопазването потърпевшите могат да са около 25 млн. души, или около 30% от населението, заяви президентът Хасан Рохани. Според официалната статистика почти 272 хил. граждани досега са били тествани положително. Правителството затегна определени ограничения в борбата срещу пандемията в събота.