Google забранява още реклами от сайтове с конспирации за Covid-19

Новият подход ще забрани съдържание, което „противоречи на авторитетния научен консенсус“

09:53 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google заяви, че от следващия месец ще блокира повече реклами от уебсайтове, които популяризират теории на конспирацията за Covid-19, съобщава Bloomberg. 

Най-голямата търсачка в света ще прави човешки и автоматизирани проверки, за да открие уеб издатели и рекламодатели, нарушаващи правилата, и да предприеме действия срещу тях.  

Компанията вече има политика срещу вредните здравни твърдения в онлайн пространството и премахна над 200 милиона реклами, които се опитваха да се възползват от хаоса, причинен от пандемията. Промените в петък са продължение на усилията на Google в тази посока. 

Ходът на Google е вследствие на проучване, според което компанията тази година ще привлече около 19 милиона долара приходи от реклама на уебсайтове, публикуващи дезинформация и теории за конспирацията за вируса. 

Новият подход ще забрани съдържание, което „противоречи на авторитетния научен консенсус“ по време на голямата здравна криза.  

Съдържанието, противоречащо на научния консенсус по време на настоящата пандемия, включва теории за произхода на вируса - твърдения, че вирусът е създаден като биологично оръжие или от Бил Гейтс, както и съдържание, което твърди, че е измама или че е финансирано от правителството.  

Google заяви, че ще предприеме действия срещу реклами, които продължават дезинформацията и конспирациите по отношение на пандемията. На сайтове, които многократно или грубо нарушават тази политика, може да бъде забранено използването на рекламните платформи на Google, заявиха от компанията. 

YouTube, собственост на Google, вече забрани монетизирането на съдържание с дезинформация и теории на конспирацията около Covid-19.