Г-20 може да удължи мораториума върху дълга на най-бедните държави

Някои по-малки икономики все още ще се нуждаят от помощ

22:04 | 17 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Групата от 20 водещи икономики този уикенд може да обмисли разширяване на помощта за най-бедните страни в света - три месеца, след като се съгласи да предостави временен мораториум върху дълга, тъй като пандемията от коронавирус продължава да опустошава икономиките, пише Bloomberg.  

Централните банкери и финансовите министри от Г-20 ще проведат виртуална среща в събота, за да обсъдят и координират поетапните усилия за стимулиране на глобалното икономическо възстановяване. Погледът отвъд усилията за облекчаване на дълга би бил част от това.  

Пандемията от Covid-19 сега се разпространява по-бързо в Америка и Африка в сравнение с предишната среща през април, когато по-голямата част от заразените бяха в Азия и Европа. 

Безпрецедентният стимул от най-големите централни банки в света помогна на повечето развиващи се държави да си върнат достъпа до международните капиталови пазари, но някои по-малки икономики, които обикновено не се възползват от широкомащабните заеми, все още ще се нуждаят от помощ.  

„Дългът е важен, но не трябва да се съсредоточаваме върху него, като изключваме всичко останало“, казва Ана Гелперн, професор по право в университета в Джорджтаун по време на конференция на 9 юли. „Целта трябва да бъде финансиране на нуждите, произтичащи от здравната криза. Как ще постигнем това е второстепенен въпрос", добави тя.  

Откакто Г-20 се споразумя за координиран подход за спиране на плащанията по обслужване на дълга на най-бедните държави в света, 41 от 73-те страни, отговарящи на изискванията, са поискали помощ.  

Страни със среден доход 

Благотворителните организации, включително Oxfam, обаче заявиха, че за момента облекчението за най-бедните държави в света е „страшно недостатъчно“. Дискусиите в събота биха могли да засегнат удължаването на мораториума върху дълга след 2020 г. и добавянето на страни със среден доход, заяви Ерик Лекомпт от Jubilee USA Network - нестопанска група, която се застъпва за облекчаване на дълга за по-малките икономики.  

"Основните приоритети на Франция за срещата ще бъдат удължаване на мораториума върху дълга на най-бедните страни до 2021 г. и да насърчи международните преговори за дигитално и минимално данъчно облагане", заяви финансовият министър Бруно льо Мер. Дискусия относно ново разпределение на специални права на тираж (СПТ) на МВФ вероятно ще остане на масата, заяви представител на финансовото министерство.  

Предложението за увеличаване на тези резервни активи, което би повишило заемната сила на МВФ, беше блокирано от САЩ на априлското заседание на кредитора. Въпреки това гуверньорът на Китайската централната банка в четвъртък призова МВФ да използва ново разпределение на СПТ, за да помогне на развиващите се страни. 

В писмо до министрите на финансите на Г-20, публикувано в петък, група икономисти, включително бившият министър на финансите на САЩ Лари Самърс и Вера Сонгве, изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка на Организацията на обединените нации, призоваха срещата на Г-20 да удължи мораториума и да обмисли ново разпределение на СПТ.  

Кармен Райнхарт, главният икономист на Световната банка, смята, че е „много вероятно“ Г-20 в крайна сметка да удължи мораториума върху дълга след 2020 г. Тя не прогнозира дали такова споразумение ще бъде обявено след срещите в събота, или ще отнеме повече време.