След като удари туризма, коронавирусът помрачава и изборите в Хърватия

Хърватският премиер е обект на критики, тъй като не се изолира след среща с Новак Джокович

17:11 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Хърватският премиер Андрей Пленкович. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Хърватският премиер Андрей Пленкович. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като засегна една от основните туристически дестинации на Европа, сега Covid-19 помрачава и изборния процес в нея, пише Bloomberg. 

Изглеждаше вероятно хърватският премиер Андрей Пленкович да спечели втори мандат, след като се справи с овладяването на пандемията и облекчи мерките в страната, за да спаси ключовия летен сезон. Посетителите обаче не се връщат в Дубровник или по стотиците острови на Адриатическо море. Междувременно Пленкович е под натиск, тъй като отказва да се самоизолира след среща с тенис звездата Новак Джокович, който по-рано даде положителен тест за коронавирус. 

В допълнение на това броят на новозаразените с коронавирус в Хърватия и съседните ѝ страни отново започна да нараства. 

Имайки предвид събитията след последните избори в Сърбия и Полша, хърватската опозиция изрази опасения от провеждането на вота в неделя. Според политически експерт на Университета в Загреб нито управляващият Хърватски демократичен съюз, нито Коалицията за рестарт на социалдемократите ще успеят да спечелят мнозинство на изборите. 

Вотът е ключов за Хърватия и нейното население от 4,2 милиона души. Новото правителство трябва да финализира присъединяването на страната през тази година в ERM II, като същевременно насърчи възстановяването на икономиката след рекордния спад. Прогнозите са брутният вътрешен продукт на Хърватия да се понижи с 9,4% през 2020 г.

Според последното проучване на Ipsos Хърватският демократичен съюз печели 26,7% подкрепа, докато Коалицията за рестарт има подкрепа от 24,6%, макар че разликата е в границите на статистическата грешка.