Хърватия получи зелена светлина за Шенген

Очаква се ЕК да обяви решението публично по-късно днес

13:48 | 22 октомври 2019
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Шест години, след като Хърватия се присъедини към Европейския съюз, балканската страна получи зелена светлина от Европейската комисия за присъединяване към безвизовото пространство Шенген, съобщава Bloomberg.

Очаква се решението да бъде обявено публично във вторник, твърди запознат източник, пожелал да запази анонимност.

Присъединяването на Хърватия към Шенген ще изисква и одобрението на Европейският съвет. Страната е последната присъединила се членка на ЕС.

Според електронно изявление на базираната в Брюксел Комисия работата ѝ да финализира успешно всички оценки за Шенген възможно най-скоро се движи добре.

„Хърватия трябва да стане пълноправен член на Шенген, след като бъдат изпълнени всички критерии“, се посочва още в изявлението.

Хърватия е една от шестте страни членки на Европейския съюз, която не е част от зоната за свободно движение, в която влизат общо 22 държави, всички от които са членки на ЕС, с изключение на Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Нашата цел е да изпълним техническите критерии до края на тази година. Европейската комисия след това трябва да направи оценка дали сме готови да се присъединим, което се надяваме, че ще стане преди следващите избори за Европейски парламент следващия май“, заяви държавният секретар на вътрешното министерство Терезия Грас по-рано тази година.