Фед обмисля възможностите за допълнителна икономическа подкрепа

Централната банка на САЩ вече обеща да запази лихвите близо до нулата до 2022 г. и увеличи покупките си на облигации

21:36 | 1 юли 2020
Обновен: 22:04 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Банкерите на Федералния резерв преразгледаха миналия месец начините да осигурят по-голяма подкрепа за икономиката, която беше ударена от коронавирусната криза, след като по-рано намалиха лихвите до нула и разшириха портфолиото си с активи. 

Централната банка в сряда пусна протоколи от срещата си на 9 и10 юни, на която служителите сигнализираха, че очакват да запазят лихвите близо до нулата поне до 2022 г., пише The Wall Street Journal. 

“Дори не мислим за възможността за повишаване на лихвите”, заяви гуверньора на Фед Джером Пауъл след срещата на 10 юни. 

През миналия месец централните банкери прогнозирахa, че равнището на безработицата в САЩ ще е средно между 9% и 10% през последните три месеца на тази година, което е по-ниско от 13,3-те процента, отчетени през май, но все пак доста над нивото от 3,5% през февруари.

През миналия месец централните банкери заявиха, че ще продължат да поддържат настоящите темпове на изкупуване на държавни и ипотечни облигации. 

Те все още обсъждат как да осигурят допълнителна подкрепа за икономиката. Следващото заседание за политиката на Фед е нарочено за 28 и 29 юли.

Междувременно длъжностните лица изразиха опасения, че скорошното изненадващо възстановяване на трудовия пазар и потребителските разходи отчасти отразява стъпките на Конгреса и централната банка за осигуряване на икономическа помощ, част от които трябва да приключат през следващите седмици. 

Правителството в САЩ одобри около 3 трилиона долара за различни мерки за спешно подпомагане на икономиката. Централната банка намали лихвите до нула през март на фона на пандемията, като въведе серия от програми за финансиране на бизнеса, градовете и щатите. В допълнение Фед закупи държавни и ипотечни облигации за над 2 трилиона долара.