Volkswagen се отказва от изграждането на завод в Турция

Причина за решението се оказа пандемията

13:43 | 1 юли 2020
Обновен: 13:43 | 1 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen спира плановете си за изграждането на нов завод в Турция, съобщава investor.bg.

„Причината е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от коронакризата", заяви компанията от Волфсбург в сряда, цитирана от DPA. Проектът за фабриката в Маниса край Измир всъщност беше почти одобрен, но военните действия на Турция в Сирия принудиха компанията да го замрази временно.

„От днешна гледна точка не е необходимо да се изграждат допълнителни мощности", обяснява сега VW. Групата спря инвестицията за над 1 млрд. евро след турската военна офанзива в съседна Сирия през есента и отложи решението няколко пъти. Automobilwoche съобщи първа за новите планове, а Турция потвърди информацията.

Първоначално групата искаше да построи завод за много марки в Маниса с годишен капацитет от 300 000 превозни средства и около 4 000 служители за около един милиард евро. Строителството трябва да започне в края на 2020 г. и тогава производството щеше да бъде планирано за 2022 година.

През лятото изпълнителният директор на VW Херберт Диес проведе преговори с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според съобщенията шефът на работния съвет Бернд Остерлох също се срещна с турските синдикалисти през юли 2019 г. и тогава даде зелена светлина.

Повече по темата четете в investor.bg