Германия дава тласък на революцията на зелените облигации в Европа

Ходът на Берлин идва навреме, тъй като кризата от коронавируса повиши нуждата от заеми в региона

19:29 | 30 юни 2020
Обновен: 21:32 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия проправя пътя за революция на зелените облигации в Европа, като ще продаде първите си държавни ценни книжа по-късно през тази година, съобщава Bloomberg.

Времето за подобни стъпки едва ли може да бъде по-подходящо. Кризата с коронавируса създава нужда от заеми до невиждана досега степен в Европа, а инвеститорите все повече търсят активи, които отговарят на екологични и социални стандарти.

Зеленият характер на пакетите за възстановяване на икономиката от пандемията е широко изтъкван от правителството на германския канцлер Ангела Меркел и Европейския съюз. През годините редица други държави задминаха Германия по отношение на издаването на дълг, който финансира проекти от екологичен характер, като Полша бе първата с подобни действия през 2016 г.. Но статутът на Германия като най-сигурният кредитополучател в региона е голям плюс спрямо световния пазар, чиято стойност е нараснала до 68 млрд. долара. А очакванията са големи, тъй като Германия планира да продаде облигации за 12 млрд. евро само през тази година. 

„Европейската зелена сделка може да подкрепи множество интересни проекти, които се нуждаят от финансиране“, коментира Роналд ван Щенвеген, мениджър в Degroof Petercam Asset Management.

Плановете на Германия да продава облигации със същия падеж като съществуващите редовни облигации може да доведе до създаването на модел, който ще следват и други, като се има предвид, че е относително лесен. Страната обяви, че ще започне с продажбата на 10-годишни облигации през септември, а след това с 5-годишни държавни ценни книжа през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Към момента Франция е най-големият държавен зелен емитент, следван от Нидерландия и Белгия. Междувременно Италия и Полша планират продажби, а Австрия, Испания и Швеция обмислят да издадат първите си зелени облигации през тази година. От развиващите се икономики към подобни стъпки се насочват също Кения, Нигерия и Бразилия.

Рисковете за най-голямата икономика в Европа са ниски. Германия може да заема пари без лихви до 30 години благодарение на дългогодишната си политика на поддържане на бюджетен излишък. По този начин свива размера на дълга, който е достъпен за инвеститорите.