ЕС ще допуска туристи от 14 "безопасни страни" от 1 юли

Засега от балканските държави са включени единствено Сърбия и Черна гора, но списъкът може да бъде променян

16:52 | 30 юни 2020
Обновен: 16:58 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският съюз определи 14 държави, чиито граждани се считат за „безопасни“ за допускане на територията на блока от 1-ви юли въпреки пандемията, съобщава BBC.

В списъка, който може впоследствие да бъде променян, попадат Австралия, Алжир, Канада, Мароко, Южна Корея, Грузия, Япония, Черна гора, Руанда, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис и Уругвай. Но страни като САЩ, Бразилия и Китай не попадат в него заради големия брой случаи на коронавирус. Все пак ЕС е готов да добави Китай в списъка, ако правителството в Пекин предложи реципрочна сделка за пътуващите от ЕС, твърдят европейски дипломати.

Голяма част от граничния контрол е премахнат за европейските граждани, които пътуват на територията на ЕС. Определянето на правилата за британските туристи са част от настоящите преговори за Brexit. Но гражданите на Обединеното кралство все още трябва да се третират по същия начин като всички останали граждани на ЕС до края на преходния период на Brexit до 31-ви декември, отбелязват от Европейската комисия.  

Процедурата на ЕС по формализиране на списъка и критериите, по които се оценяват като безопасни или не, по график трябва да бъде завършена във вторник. Списъкът е одобрен с квалифицирано мнозинство, което по правилник трябва да е над 55% от страните членки на блока, които съставляват 65% от населението в ЕС.

По време на дебатите е имало сблъсък межди Испания, която се стреми да даде тласък на туризма, но предпочита безопасността, тъй като страната понесе много тежки удари от коронавируса, и Гърция и Португалия, чиито икономики зависят от туризма и са по-малко засегнати от пандемията.