Швейцария подкрепя възстановяването на местния туризъм

Туристите в страната се смятат за по-взискателни и пестеливи спрямо гостите от чужбина

16:53 | 20 юни 2020
Обновен: 16:56 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската туристическа индустрия бе засегната от коронавирусната пандемия като почти всеки друг сектор в страната. По молба на Федералния съвет планинските железници трябваше да спрат да работят, корабите с екскурзионна цел акостираха на пристанището, леглата в хотелите останаха празни. И дори и границите постепенно да се отварят отново, прогнозите остават мрачни, пише Die Zeit

Много самолети остават приземени. Резервираните хотелски легла през април в Швейцария бяха едва 2,5%. През 2019 г. 30% от капацитета им бе запълнен. Настъпват летните месеци - за много хотели, планински ресторанти, магазини за сувенири и бижута те са най-важните за годината.

Швейцарските туристи се смятат за взискателни в собствената си страна - те искат да видят и изпитат нещо в замяна парите, които са дали. Не харчат особено, непрекъснато проверяват качеството и често критикуват обслужването, твърдят експерти.

Ако швейцарците харчат само 140 франка на ден, средностатистическият китайски турист отделя 380 франка. Индийците харчат по 310 франка.

7,6 млн. швейцарски франка инвестира правителството на страната в подкрепа и реклама за туристическия бранш и привличането на местни туристи. Колкото по-дълго границите остават затворени, толкова по-големи са щетите в областта.

Според браншови изчисления приходите в индустрията са спаднали с около 9 млрд. швейцарски франка в интервала от март до юни. Особено засегнат е районът около града и езерото Люцерн. 63% от нощувките през лятото на 2019 г. се дължат на туристи от чужбина.

Междувременно швейцарската икономика се насочва към най-големия си спад от средата на 70-те години на миналия век насам на фона на нарастващите рискове в световен мащаб от увеличаващите се корпоративни и правителствени дългове, съобщава Bloomberg. Държавният секретариат по икономически въпроси (SECO) очаква свиване на икономиката на Швейцария с 6.2% през тази година и растеж от 4.9% през следващата.