Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Швейцария овладява ситуацията с коронавируса

Мария Петрова, студент по Право в Женевски университет, Бизнес старт, 05.06.2020

10:36 | 5 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

31 хил. са случаите на коронавирус в Швейцария до момента, като на ден се увеличават средно с по 20. Към момента обаче ситуацията изглежда овладяна. Това заяви Мария Петрова, студент по Право в Женевски университет, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"1660 души са починали, 97% от тях са имали съпътстващо заболяване или са били над 70-годишна възраст. Имало е 4 хил. хоспитализации. Около 14% от тях са били без никакво придружаващо заболяване, а 86% са имали по едно – диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови проблеми. Направени са 410 хил. теста",

"Имаше критики, че икономиката трябва да бъде рестартирана по-бързо. После правителството излезе с ясен план и нещата се успокоиха. Разрешени са групи до 30 души на едно място. При масови събирания на хора обаче не трябва да са повече от 300 души".

"От 8 юни се предвижда нов етап за смекчаване на мерките в полза на икономика под формата на наемане на още хора на пазара на труда. Висококвалифицараните работници винаги ще бъдат добре дошли в Швейцария. Ако няма разрешение за влизане в страната обаче, това не може да се случи. Мерките около границите остават поне до 6 юли", обясни Мария Петрова.

По отношение на начина на провеждане на изпитите студентката коментира, че всичко зависи от епидемиологичната обсатновка в страната.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.