Инфлацията в еврозоната се ускорява след рестарта на икономиките

Нивото на инфлация в региона през юни достига до 0.3%

14:23 | 30 юни 2020
Обновен: 14:44 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените в еврозоната се покачват леко над предварителните очаквания на анализаторите през юни, когато правителствата на повечето страни в региона позволиха на повече бизнеси да отворят отново, съобщава Bloomberg.

Инфлацията в еврозоната достига до ниво от 0.3%, което е малко над предварителната средната прогноза на икономистите. Но докато инфлацията не е близо до целта на Европейската централна банка от малко под 2%, опасенията за влиянието на пандемията върху търсенето се засилват, като има риск от понижение на цените, ако икономическите стимули не са достатъчни.

Данните за инфлацията през юни показват най-ясно ценовия натиск от началото на паднемията, след като различни категории разходи бяха ограничени заради мерките срещу коронавируса в голяма част от региона, отбелязват от Bloomberg Economics.

Базовата инфлация, която изключва по-волатилните цени от енергийния и хранителния сектор, се забавя до 0.8% през юни, показват данни на Евростат.

Очакванията са икономиката на еврозоната да се свие с 8% през тази година, а президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреждава, че коронавирусът може да промени частично начина ѝ на функциониране завинаги.

Доверието сред бизнеса и потребителите бавно се възстановява в еврозоната. Но продължаващото разпространение на коронавируса в части от Европа, Южна и Северна Америка са предупредителен сигнал, че ситуацията може бързо да се влоши. Стотици хиляди души вече загубиха работата си въпреки мащабните икономически стимули.

Картината по отношение на инфлацията в отделните страни членки на еврозоната е смесена. В Германия цените се покачиха с по-бърз темп от очакванията на икономистите. Цените във фризьорските салони и ресторантите в страната са по-високи заради въведените хигиенни изисквания. От друга страна, нивото на инфлация във Франция се забавя до 4-годишно дъно, тъй като цените на хранителните продукти се понижиха рязко на месечна база.