Макрон обеща 15 млрд. евро за зелена икономика след изборната загуба

Партията на Зелените спечели изненадващо контрол върху големи градове във Франция

17:32 | 29 юни 2020
Обновен: 17:34 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща в понеделник 15 милиарда евро ново финансиране, за да ускори преминаването към по-зелена икономика ден след като Зелените пребориха партията му и поеха контрола над големите градове на местните избори, съобщава Investor.bg.

Макрон заяви, че ще премине по-бързо към създаването на политики, щадящи околната среда, и че е готов да свика референдум за преразглеждане на Конституцията, така че тя да включва климатичните цели, ако парламентът го позволи.

„Предизвикателствата пред климата изискват да правим повече“, каза Макрон пред членовете на Съвета по климата на среща в Елисейския дворец.

Той също подкрепи предложение за мораториум върху нови търговски зони в покрайнините на градовете и каза, че ще обмисли въвеждането на нов закон срещу „екоцида“. Съветът по климата даде определение за „екоцид“ като всяко действие, причиняващо сериозни щети на околната среда, и предложи престъплението да бъде наказуемо със затвор и глоба до 10 милиона евро (11,27 милиона долара).

 

Все пак Макрон  не е съгласи с предложението за 4% данък върху дивидентите за подпомагане финансирането на нови екологични политики, като заяви, че такъв налог ще обезкуражи инвестициите.

Зелената партия на Франция, официално известна като „Европейска екология - Зелените (EELV)“ изненада Макрон във вота в неделя, когато спечели контрола върху големи градове, включително Лион, Бордо и Страсбург, често в съюз с леви партии. Управляващата партия на Макрон излезе от вота без нито една победа в голям град.