МВФ: Втора вълна на разпродажби заплашва пазарите

Според фонда основните източници на тревога са продължаващото разпространение на коронавируса и търговската война

19:29 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пазарите за акции и други рискови активи може да пострадат от втора вълна на разпродажби, ако коронавирусът продължи да се разпространява, бъдат наложени отново блокади или има нов пик в търговското напрежение. За това предупреди Международният валутен фонд в четвъртък, цитиран от Investor.bg.

Фондовите пазари потънаха на меча територия за рекордно кратко време по-рано тази година, след като коронавирусът и блокадите обезсърчиха инвеститорите.

Те обаче бързо успяха да се възстановят след това от дъното, което достигнаха в края на март.

Широкият измерител S&P 500, който се раздели с 34% само за 23 търговски дни, получи подкрепа и сега се намира на около 10% от абсолютния си рекорд.

Въпреки това в сряда водещите американски индекси завършиха сесията с по-значителни спадове, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с над 700 пункта заради новия ръст на заразените с коронавирус.

„Появява се прекъсване на връзката между оптимизма на финансовите пазари и развитието на световната икономика“, посочва МВФ в своята последен доклад за световната финансова стабилност. Според фонда тази липса на връзка „увеличава риска от нова корекция при цените на рисковите активи“.

Предупреждението бе отправено само ден, след като МВФ намали отново икономическите си прогнози за 2020 г.

Повече по темата четете на Investor.bg.