Безконтактните разплащания крият риск от увеличаване на неравенството

Тенденцията може да натовари онези, които нямат достъп до нови технологии

21:30 | 24 юни 2020
Обновен: 21:48 | 24 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безконтактните разплащания са станали по-популярни по време на пандемията, особено сред домакинства с ниски доходи, които обикновено използват основно пари в брой, сочат данни на Банката за международни разплащания, цитирани от Bloomberg.  

Докато възходът на дигиталните платежни системи означава закупуване на хранителни и други стоки онлайн по време на ограничителните мерки, „поради неравномерен достъп и ниски доходи, уязвимите групи са изправени пред трудности при изплащането или получаването на средства“, казва институцията в своя годишен икономически доклад. 

Някои централни банки заявиха, че тенденцията може да натовари онези, които нямат достъп до нови технологии. 

През март централната банка на Нова Зеландия подаде сигнал, че магазините, отказващи да приемат плащания в брой, могат да причинят неудобство на младите, възрастните, бедните или инвалидите.  

Не само плащанията оказват влияние върху неравенството по време на пандемия. По-бедните американски домакинства са по-склонни да харчат своите спестявания и да увеличат дълга си, най-често с кредитни карти, които носят високи лихви, установи проучване на Resolution Foundation.  

Социалните различия, породени от пандемията, помогнаха за подхранването на протестите за расова справедливост в САЩ и по целия свят през тази година. Рафаел Бостик, първият чернокож президент на Федералния резерв, призова политиците да направят повече за хората в неравностойно положение.  

„Кризата засили призивите за по-голям достъп до дигитални плащания от уязвимите групи и за продължаване на по-приобщаващите платежни услуги с по-ниски разходи“, заявиха от Банката за международни разплащания.